Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hovedleder: Kystad-saken

Brann i rosenes leir

Det er ikke bare tilliten til Ap i Trondheim som står på spill. Det er tilliten til myndighetene.

MOT POLITIANMELDELSE: Rune Olsø, bystyremedlem i Trondheim og mangeårig sentral Ap-politiker i fylket. Foto: Ned Alley
MOT POLITIANMELDELSE: Rune Olsø, bystyremedlem i Trondheim og mangeårig sentral Ap-politiker i fylket. Foto: Ned Alley Vis mer
Meninger

Trøndelag har de siste årene vært den største og mest stabile maktbastionen for Arbeiderpartiet. Nå er det brann i rosenes leir.

I går bestemte formannskapet i Trondheim å politianmelde Arbeiderpartiets bystyremedlem Rune Olsø. Olsø er ikke en hvem som helst, og saken som nå sendes over til politiet er svært alvorlig.

42 år gamle Olsø har sittet i bystyret i Trondheim i 22 år. Han har vært kommunalråd, leder i Trondheim Ap og Sør-Trøndelag Ap. Han er en nær venn av nestleder i Ap, Trond Giske. Inntil nylig lå han også an til å bli leder for nye Trøndelag Ap.

Olsø har trukket seg som lederkandidat både til denne stillingen og som lederkandidat til Sør-Trøndelag Ap. Han har nok med å forsvare seg mot alvorlige mistanker som er rettet mot ham etter en serie artikler i Adresseavisen.

Olsø er deltidspolitiker, og jobber til daglig i selskapet Staur Holding. I mars 2015 foreslo rådmannen i Trondheim å plassere området Kystad bak den grønne streken, som vil si varig vern. Det var ikke gode nyheter for utbyggerne Kystad Vestre AS og PH Utvikling AS. De tok kontakt med Staur Holding for å få hjelp med reguleringsarbeidet for Kystad. Avtalen var verdt seks millioner kroner, og i den sto det klart at det var en «uttrykkelig forutsetning» at Olsø personlig skulle gjøre jobben.

Når Kystad var tatt ut av den grønne streken, skulle det utbetales én million kroner. Det førte tilsynelatende fram. Kystad ble tatt ut av den grønne streken.

Etter at Adresseavisen begynte å skrive om saken, har Ap i Trondheim gått inn for et forbud mot betalt lobbyvirksomhet og et register for lobbyvirksomhet. Kommuneadvokaten har gjennomgått saken, og mener det ikke kan utelukkes at Olsø har overtrådt straffebestemmelsene om påvirkningshandel.

Tirsdag denne uka gikk et flertall av medlemmene i kontrollkomiteen i byen inn for politianmeldelse, mot Ap-representantenes stemmer. Den reservasjonen kunne de spart seg for. Nå har også formannsskapet, med ordfører Rita Ottervik (Ap) i spisssen, stilt seg bak politianmeldelsen.

Olsø fastholder at han ser annerledes på saken, og det er naturlig at partikolleger stoler på hverandre. Det er likevel lett å få inntrykk av at venner i maktposisjoner beskytter hverandre. Det skal man vokte seg vel for når anklagen nettopp handler om lyssky påvirkningsarbeid i maktens korridorer. Dette må gjennomlyses. Det er ikke bare tilliten til Olsø og Ap som står på spill, men tilliten til myndighetene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media