Branndans mot VM i Frankrike

BERGEN (Dagbladet): Bergen Internasjonale Teater (BIT) har inngått et friskt samarbeid med Sportsklubben Brann. Danse-fotball-forestillingen «A dance tribute to the art of football» skal ende opp i Paris, rett i forkant av fotball-VM. Der møter koreograf Jo Strømgren konkurrenter fra hele verden.

Ideen til denne spesielle kulturidrettslige satsingen i Bergen oppsto under Festspillene i år.

- Branns styreformann Lars-Henrik Berge og jeg enige om at alle Brann-spillerne burde få med seg et arrangement under neste års Festspill. Jeg vokste selv opp som fotballspiller, men gikk over til dans da jeg var ferdig som guttespiller i Tiller i Trondheim. Jeg tapte noe av meg selv, men nå kan ringen bli sluttet, sier danser og koreograf Jo Strømberg.

- God idé

- Brann er en del av kulturbildet i Bergen. Vi mente derfor at ideen var god for oss, sier Lars-Henrik Berge.

Danseforestillingen, der alle Brann-spillerne får gratisbilletter, skal ha premiere 5. februar i Teatergarasjen i Bergen. Sportsklubben bidrar med penger, kompetanse og nettverk, og vil få en forestilling i en pause på Brann stadion.

- Vi har ikke kondisjon til å spille to ganger 45 minutter, så vi nøyer oss med to ganger 25 minutter - med innlagt pause for salg av pølser, brus og popkorn, forklarer Strømgren.

BIT satser samtidig på et samarbeid med flere toppklubber i Norge og andre land.

- VIF Fotball med sine supportere hører med i våre planer. Vi har også sendt en søknad til Norges Fotballforbund om å få vise forestillingen under årets fotballting, forteller kunstnerisk leder Sven Åge Birkeland.

Platini og Pelé

Etter premieren i Bergen går turen til Stockholm, Oslo, et sted i Tyskland og endelig til Paris.

- I Paris må vi satse på Paris St. Germain. Dessuten må selveste Platini få en invitasjon på sitt bord. Med til Paris vil vi ha med fotballhilsener fra de største. Et brev om det er allerede på vei til Pelé, forteller Birkeland med stor entusiasme.

- Mye eleganse

Rett i forkant av fotball-VM blir det arrangert en konkurranse under navnet Bagnolet for unge koreografer fra hele verden. Det er her Jo Strømgren satser på gull med «A dance tribute to the art of football».

- Spillere som Tore André Flo, Ole Gunnar Solskjær og Myggen har mye eleganse i seg. Forestillingen vil boltre seg i spillets fysiske og estetiske aspekt. Vi har tatt opp stemningen på en fotballkamp for å bringe den med oss til teaterscenen. Brann skal bli husket for mer enn at de har slått PSV Eindhoven, sier danse-fotball-entusiastene.