Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Brannhelter med glorie i ubetinget hyllest

Glorifiserende om tapre brannmenn.

FILM: At brannmenn er ålreite folk, er det vel ingen som tviler på. Men om de lever en så konfliktfri og ubekymret tilværelse som i «Ladder 49 - Fanget i flammene», må det være lov å sette spørsmålstegn ved. Filmen er en ubetinget hyllest til amerikanske brannmenn (nei, det er ingen kvinner i korpset), som fikk en generell heltestatus etter innsatsen under 9/11-terroren.

Dramatikken er til stede fra første scene, når vi er vitne til at den tapre brannmannen Jack Morrison (Joaquin Phoenix) blir fanget høyt oppe i en brennende bygning i Baltimore. Mens kollegene hans prøver å hjelpe ham ut, får vi gjennom tilbakeblikk ta del i livet hans som brannmann.

Brannstasjonen styres med faderlig og omsorgsfull hånd av Mike Kennedy (John Travolta, med grått i håret), og Jack blir tatt imot som fersk rekrutt med samme slags practical jokes som alle andre. Brannmennene her er en eneste stor og godslig kameratflokk, de aller fleste av dem med irsk og katolsk bakgrunn. Vi følger Jack på hans første utrykning, er med når han treffer Linda (Jacinda Barrett), som skal bli hans kone, og blir med på bryllup og barnedåp og alt annet som hører med.

«Ladder 49» er en to timer lang glorifiserende hyllest til heltene på brannbilen, så respektfull i tonen at det nesten blir pinlig. Og det var vel ikke meningen?

SJEF: Brannsjef Mike Kennedy (John Travolta) styrer sine brannmannskaper med faderlig hånd.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media