STOR FORSKJELL: Den kjekke, stramme brannmannen Sam dukket for første gang opp på britisk TV i 1987. Siden den gang har han gjennomgått store forandringer. Video: SF Studios Norge / Bumper Films / DHX Media Vis mer Vis mer

«Brannmann Sam» er 30 år. Se hvordan han har forandret seg

Fra liten rød brannbil til moderne teknologi.

(Dagbladet): «Brannmann Sam» har gledet både små og store i nå 30 år. Den første episoden av den animerte barneserien kom ut 17. november i 1987 på tv-kanalen S4C i Wales. Siden har den gått igjennom store endringer, noe ikke alle setter like stor pris på.

I dag kringkastes «Brannmann Sam», eller Sam Tân som han originalt heter på walisisk, i 155 land på 36 forskjellige språk, skriver BBC. Serien om den heltemodige brannmannen er også populær i Norge, og blir stadig vist på barne-tv.

Endret utseende

I 2005 ble det produsert en ny Brannmann Sam-serie. Der ble det brukt mer moderne teknologi som punktfotografering under animeringen, slik at for eksempel munnene beveger seg i takt med talen.

I 2008 ble serien fornyet nok en gang, og gjort om til CGI. Originalt er serien satt i den fiktive landsbygda Pontypandy i Wales, mens Brannmann Sam og de andre nå bor i en havneby.

Brannbilene i serien har også blitt endret på flere ganger. Til å begynne med var bilen som heter Jupiter en firehjuls Bedford TK.

I 2005 ble den oppdatert til en bil med seks hjul, løst basert på en Bedford 6x4 og i 2008 er bilen basert på en Volvo FL6. Bilen Venus var opprinnelig en 1982 Ranger Rover Rescue Tender med seks hjul som i 2005 ble oppdatert til en bil løst basert på en sterkt modifisert 4x4 Mini Cooper.

Selv om serien har fått et nytt og mer moderne utseende foretrekker nok mange voksne den originale versjonen. Se hvordan serien har endret seg i videoen under.

Kjent fan

I april tidligere i år fortalte prins William til BBC Radio 1 at sønnen Prins George (4) er en stor fan av serien.

I anledning 30-årsjubileet har serieskaperne derfor lagt inn en liten hyllest til den unge prinsen med en spesiell episode der innbyggerne i den fiktive byen Pontypandy får et kongelig besøk.

FAN: Den britiske prinsen George er stor fan av Brannman Sam, fortalte pappa Prins William i vår. Foto: NTB Scanpix
FAN: Den britiske prinsen George er stor fan av Brannman Sam, fortalte pappa Prins William i vår. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Prinsen i den kongelige episoden blir ikke identifisert, men serieskaperne har bekreftet at det er prins George de sikter til.

Episoden kalt «The Prince in Pontypandy» er den første episoden av sesong 11 som kommer på skjermen neste år.

Den ekte brannmann Sam

Tidlig på 80-tallet ble assisterende produsent Mike Young intervjuet på BBC Radio 2 om sitt første tegneserie-prosjekt. Det var da den London-baserte brannmannen Dave Jones ringte BBC for å få tak i Young slikt at han kunne legge fram en idé som senere skulle føre til både Emmy og Bafta-priser.

Jones jobbet også med å lage brannmann-figurer, og laget en figur som han skulle bruke til godnatthistoriene for barna sine.

- Jeg sendte han en brannmann-figur jeg hadde laget. Den var ganske tung så han kunne ikke kaste den. Mike hadde den på pulten sin så han ikke skulle glemme det. Et par uker senere ringte han tilbake. Resten er historie, sier Jones til BBC.

Budskap om brannsikkerhet

Det var Jones' datter som ga brannmannsfiguren navnet Sam.

- Jeg vet ikke hvorfor hun kom på Sam, men det hørtes riktig ut, sier Jones til BBC.

RAMPEUNGE: Karakteren Norman Price er inspirert av en seksåring på rullebrett fra Cardiff i Wales. Foto: Skjermdump
RAMPEUNGE: Karakteren Norman Price er inspirert av en seksåring på rullebrett fra Cardiff i Wales. Foto: Skjermdump Vis mer

Ifølge BBC ønsket serieskaperne at serien skulle ha et viktig budskap om brannsikkerhet, men visste at den samtidig måtte inneholde noen rampestreker.

- Vi kunne ikke tulle med Sams moral eller hans syn på rett og galt, men for at tegneserien skulle bli en suksess, ville vi ikke at alle skulle være kunstig sukkersøte, vi trengte litt ugagn, sier Rob Lee, Brannmann Sams originale historieforteller, illustratør og medgrunnlegger.

Inspirert av kjentfolk

Ugagn fikk serieskaperne inn i den rampete gutten Norman Price.

Sjuåringen som stadig finner på fanteri og havner i trøbbel er faktisk inspirert av en ekte gutt fra Cardiff.

- Det var et ekte element til Norman ettersom jeg hadde en seks år gammel gutt og jeg tok fra Dafydds karakter. Dafydd var litt av en gutt; han var alltid på hjul, enten det var skateboard eller rulleskøyter, og hoppet på hjemmelagde ramper på sykkelen og var antakelig en liten plage, sier manusforfatter Nia Ceidiog til BBC.

Normans mor, Dilys Price, er også basert på en annen person, nemlig den fiktive såpeoperalegenden Hilda Ogden fra den britiske serien «Coronation Street».