Brannstifteren Galtung

Johan Galtung låner sin autoritet til klassisk antisemittisk propaganda.

NY PÅVIRKNING: «Den tilsynelatende vendingen i verdensbilde kan ha sammenheng med hva slags personer som de siste årene har fått innpass i miljøet hans,» skriver kronikkforfatterne. Foto: Ole C.H. Thomassen
NY PÅVIRKNING: «Den tilsynelatende vendingen i verdensbilde kan ha sammenheng med hva slags personer som de siste årene har fått innpass i miljøet hans,» skriver kronikkforfatterne. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I et NRK-intervju onsdag gjentok fredsprofessor Johan Galtung påstanden om at det er «mye interessant» i det antijødiske skriftet Sions Vises Protokoller. Dette foreløpig kulminasjonen på en utvikling som har pågått siden i høst der Galtung mer og mer åpenlyst har leflet med antisemittiske forestillinger.

I et foredrag i september anbefalte Galtung bøkene til Erik Rudstrøm, som blant annet bygger på Sions Vises Protokoller, som en sentral kilde for å forstå frimurernes rolle i det norske samfunnet. Han har siden fortsatt å forsvare Rudstrøm, og har sist i et tilsvar til en artikkel i tidsskriftet Humanist anbefalt folk å selv lese protokollene og sammenlikne innholdet med verdenssituasjonen av i dag. I tilsvaret refererte han også til en tekst av den amerikanske nynazisten William Pierce.

Galtung har ved tre anledninger hevdet at protokollene gir forståelse av moderne økonomi og politikk. «Yes, Rudstrøm mentions «The Zion Protocols»» skrev han i oktober på sitt eget nettsted Transcend.org. «(He) says he does not know who wrote them - the «Elders», the Russian secret police or Maurice de Joly - but read them as a guide to our world and judge for yourself». Galtungs kommentar er foruroligende lik en uttalelse fra nazipartiets sentrale ideolog Alfred Rosenberg i forbindelse med en rettssak om protokollene i 1934, der han hevdet at det hele dreide seg «mindre om protokollenes ekthet enn om den indre sannhet som blir framlagt i protokollene».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer