Bransje på vei ut

Tenk deg følgende situasjon: Du entrer Oslo City, hører biping i mobiltelefonen og leser denne tekstbeskjeden: «Velkommen til Oslo City. Rimi har i dag ekstratilbud på favorittosten din, og i andre etasje venter høstens nye Boss-dresser i din størrelse på deg.» Oslo City har nemlig registrert at du er innenfor dørene, og dataene om dine preferanser ligger lagret på forhånd.

  • Dette er intet sci-fi-scenario, men norsk virkelighet i løpet av inneværende år. Systemet kalles Blutooth, og ble presentert av NetComs markedsdirektør Michael Rohde på Reklamebyråforeningens møte om reklamebransjens framtid i den digitale hverdagen i Oslo i går. Som andre bransjer lurer reklamebransjen på hvilke konsekvenser sammensmeltingen av digital-TV, Internett og telefoni vil få for den. Hvordan skal man for eksempel markedsføre produkter når forbrukerne kan skreddersy sin egen TV-meny, og spole forbi TV-reklamen? Og hva skal man med reklamebyråer når merkevareprodusentene kan sende mobiltelefonmeldinger rett til kundene, og folk handler direkte på nettet?
  • Ifølge Andreas Røkke fra Canal Digital er det ingen vei utenom den digitale revolusjonen. Voldsomme teknologi- og kapitalkrefter har bestemt seg. Hans prognoser forteller at det ved årsskiftet vil være flere digital-TV-bokser enn PC-er med modem i Europa, og om fem år vil 70 prosent av husstandene ha tilgang på digital-TV.
  • Reklameguru Nils Petter Nordskar mener norsk reklamebransje er for defensiv til det nye, og spår utstrakt reklamebyrådød. Mens norsk kommunikasjonsbransjes nye wonderboy, Petter Andresen fra Media Front, mener bransjens vinnere framover vil bli de som behersker kunsten å kommunisere ved hjelp av alt det den nye teknologien har å by på. En TV-reklame for Pepsi leder eksempelvis seerne over til web hvor de får tilbud om å kjøpe et magasin, for der igjen å finne en konkurranse med løsning på web. En undersøkelse fra Feedback viser at både norske annonsører og reklamebyråer tror Internett vil ta stadig mer av annonsørenes mediebudsjetter framover.
  • Vi forbrukere er kanskje ikke så opptatt av dagens reklamebyråers mulige død. Dersom pengene de stapper i egen lomme i stedet førte til billigere produkter, ville vi jo faktisk tjene på det.