Bransjen i ekstase for å få «Snømannen»-produksjonen til Oslo

Det norske filmmiljøet håper det vil gi ringvirkninger.

I OSLO: Michael Fassbender, som portretterer Harry Hole, er for tiden i Oslo for innspillingen av Hollywood-filmen «Snømannen», basert på en krimbok av Jo Nesbø. Foto: NTB Scanpix
I OSLO: Michael Fassbender, som portretterer Harry Hole, er for tiden i Oslo for innspillingen av Hollywood-filmen «Snømannen», basert på en krimbok av Jo Nesbø. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - «Snømannen» betyr at mange filmarbeidere får erfaringer i en skala de enda ikke har vært borti, sier Torbjørn Urfjell, leder av Virke Produsentforeningen, til Dagbladet i en sms.

Mandag startet innspillingen av den mye omtalte «Snømannen»-filmen, den aller første filmatiseringen av Harry Hole-universt til Jo Nesbø.

De neste månedene skal det britiske produksjonsselskapet Working Title lage en Hollywood-produksjon med det største filmteamet som noensinne har vært på plass i Tigerstaden.

Er godt for bransjen Å få «Snømannen»-produksjonen til Oslo har vært viktig for politikerne, både i Oslo og på Stortinget. Innspillinga ble ikke endelig lagt til den norske hovedstaden før Oslo kommune la 1,5 millioner kroner på bordet for å lokke produksjonen hit.

- Det er definitivt den største produksjonen vi har hatt her til lands, at massevis av norske filmfolk får arbeide på en sånn produksjon er bra for industrien, forteller filmkomisjonær Truls Kontny til Dagbladet.

Han mener at det allerede er høyt nivå på arbeiderne her til lands, men at de nå får de bryne seg på en større produksjon enn tidligere.

- Flere arbeidsplasser «Snømannen» kan også bli første utenlandske produksjon som får nyte godt av regjeringens insentivordning for film. Stine Helgeland, avdelingsdirektør, Norsk filminstitutt (NFI), mener ordningen vil bidra til at norske filmarbeidere får nyttig erfaring fra større innspillinger, og at det skal bli et økt internasjonalt samarbeid.

- Det vil vi gi flere arbeidsplasser og gjøre de som arbeider med film mer kompetente, sier hun til Dagbladet.

Ordningen innebærer at norske myndigheter tar en del av regninga og tilbakebetaler noe av produksjonskostnadene til større filmproduksjoner. Formålet med ordningen er at den skal øke antallet filminnspillinger i Norge og være med på å fremme norsk kultur og natur.

- Store internasjonale produksjoner er med på å synliggjøre naturen vår og kulturen, samtidig som det vil være med på å gi norske filmskapere flere jobbmuligheter, sier Helgeland. 
Innspilling på Harry Holes stamsted Det er allerede klart at deler av innspillinga skal gjøres i Rådhuset i Oslo, men etter det Dagbladet kjenner til er det foreløpig usikkert om «Snømannen»-filmen avslutter i Holmenkollen, slik krimboka gjør.

Flere scener skal imidlertid spilles inn på Harry Holes stamsted, Schrøder på St. Hanshaugen i Oslo, opplyser eier Khalid Abdul.

- Det er fantastisk at de lager filmen her i Norge, og ikke har en kunstig Schrøder i Sverige, sier Abdul til Dagbladet.

Flere nåværende og tidligere studenter fra Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology er også med som tekniske assistenter under innspillingen i Oslo. 

- Disse studentene får en flyingstart på sin karriere, her får de en mulighet de ikke ville fått ellers, sier Vibecke Osfoss, kommunikasjonssjef ved Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology.

- En hel gjeng av våre studenter er med. Det er fantastisk gøy og en sjelden internasjonal mulighet for studentene, sier Vibecke Osfoss.

- Fin norgesreklame Den tysk-irske skuespilleren Michael Fassbender har allerede startet jobben med å portrettere den uhøvla politimannen, mens Charlotte Gainsbourg er filmens ledende kvinnefigur og svenske Rebecca Ferguson blir å se som politikollega Katrine Bratt. 

Eksperter har allerede hyllet rollebesetning i filmen som blir en engelsk språklig Hollywood-film. Bransjen holder ellers kortene tett til brystet, og få vil røpe detaljer om innspillingen. 

Norsk Skuespillerforbund opplyser at det dem bekjent ikke er noen profesjonelle, norske skuespillere med i produksjonen. 

- Foreløpig medfører ikke filmen noe særlig jobb for oss, men det er morsomt at filmen blir laget i et autentisk miljø i Oslo. Det kan bli fin norgesreklame. At det lages film her er gunstig i et lengre tidsperspektiv, jo mye film som lages, jo bedre er det for bransjen, sier forbundsleder Knut Alfsen.

- Gøy med Hollywood i byen Forfatter Jo Nesbø er for tiden i utlandet, og har derfor lite med den nåværende innspillingen å gjøre.

Han skriver i en melding til Dagbladet at han håper folk setter pris på å få en storfilminnspilling i Oslo.

- Jeg er sitter nok i en annen del av verden og skriver på noe helt annet. Håper folk synes det er litt gøy med en smule Hollywood i byen, skriver Nesbø.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer