KOMMENTARER

Brasil fra angst til fest

Bare den midlertidige presidenten i Brasil klarte å skjemme den olympiske innvielsesfesten på Maracanã i Rio de Janeiro, skriver Einar Hagvaag.

OLYMPISK FEST: Fest kan de lage, brasilianerne, på den sagnomsuste arenaen Maracanã i Rio de Janeiro. Det er verre med politikken. Foto: NTB Scanpix / AFP / Odd ANDERSEN
OLYMPISK FEST: Fest kan de lage, brasilianerne, på den sagnomsuste arenaen Maracanã i Rio de Janeiro. Det er verre med politikken. Foto: NTB Scanpix / AFP / Odd ANDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Nedtellinga fram til den olympiske åpningsfesten har gitt oss et sjeldent innblikk i brasiliansk tungsinn. Men da det kom til stykket, da festen var igang, viste brasilianerne sine beste evner: De er uslåelige når de lager fest. De kan til og med gjøre festen billig, som de har vært nødt til, og de lykkes når de må ta ting på sparket, fordi de ikke er så gode til å planlegge. Det er når de kommer til statsstyret at det som oftest går riktig galt.

Alt dette fikk vi se under den praktfulle åpningsfesten for De Olympiske Lekene i Rio de Janeiro, landets kulturelle hovedstad. Den hadde to hovedbudskap. Brasil viste, for det første, verden veien til mer bærekraftige olympiske leker. På grunn av nødvendige kutt i budsjettet kostet den bare en brøkdel av hva åpningsfestene kostet i London og Beijing. For det andre var det en advarsel mot klimaendringer og en hyllest til miljøvern og bærekraftig utvikling.

Helt til det siste har tungsinnet herjet. Folk har vært opptatte av alt som kan gå galt. Avisene har vært fulle av alle vanskene og feilene som har oppstått i siste liten. Ordføreren i Rio, Eduardo Paes, var så redd for tomme tribuner at han ville dele ut gratis billetter, men det viste det seg at han ikke hadde lov til det. Derimot klarte den brasilianske olympiske komitéen å få til en avtale om å dele ut 240 000 gratis billetter til fattige skolebarn, som aldri i livet hadde hatt råd til dem. Paes dummet seg forøvrig også ut da han forsøkte å trøste skuffede australske deltakere, som nektet å flytte inn i uferdige leiligheter da de ankom. Han tilbød dem å skaffe noen kenguruer, «så de kunne føle seg hjemme». Men australierne var for sinte for en brasiliansk spøk, så han måtte offentlig beklage «en spøk med dårlig smak».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer