Brasil vant

«En viktig idrettstriumf fungerer som en legitimering av samfunnets lederskap. En ydmykelse av Brasil kunne ha blitt et påskudd til kritisk selvransakelse. Derfor mente både Socrates og fotballkommentatoren Testao (som spilte på det legendariske 1970-laget) at Brasil burde tape denne gangen.»

  • Det skrev professor Thomas Hylland Eriksen i debattinnlegget «Tyskland burde vunnet» i Dagbladet i går.
Sosialantropologen siterer riktig fra det ballgeniet og barnelegen - samt den tidligere stjernespilleren - Tostco - uttalte til tysk presse. Og selvsagt bruker den brasilianske makteliten seieren i Yokohama for alt det den er verd.

En ting var at president Fernando Henrique Cardoso hengte medaljer på Ronaldinho & Co. da laget mellomlandet i Brasilia, men det skjedde gemyttlig og med stil. Forestill deg Kjell Magne Bondevik i samme situasjon og hvilket kroppsspråk vi hadde fått se. Verre er det at den korrupte mafiaen som styrer brasiliansk fotball blir sittende på grunn av Ronaldos to treffere, når man ser hva Nike-konsernet og disse folka gjorde mot denne magiske spilleren i Paris for fire år siden. (Se for øvrig den utmerkete gjennomgangen av skandalen i Magasinet for 6. juli.)

  • Høyresida i brasiliansk politikk vil sikkert prøve å bruke fotballseieren som argument i valgkampen mot Partito Trabalhero (Arbeidernes parti).
Lederen, Lula, kommer nok til å møte atskillig tøffere metoder, og den ungarskfødte milliardæren George Ssros' skremselspropaganda mot PT-politikken i Brasil forleden er nok bare innledningen.

  • I likhet med Hylland Eriksen så jeg finalen på tysk jord, og hvor Kassels Documenta-utstilling ga en helt spesiell mulighet til sosial samling foran tv-skjermen innenfor en del av østerrikeren Thomas Hirschhorns «Bataille-monument» (Dagbladet 5. juli).
Så vel tyskere som tyrkere spøkte med hverandre om hvem som hadde tapt minst mot Brasil etter kampslutt. Den tyske kelneren sa «super» da jeg bestilte Brasils nasjonaldrink caipirinha om kvelden, og jeg brukte samme ord ved synet av brasilianere og tyskere som festet sammen seinere.

  • «Politisk progressivt» skriver professoren om oss ubevisste som elsker «O Jogo Bonito», eller «Sambafotboll» som svenske Fredrik Ekelund kaller sin utmerkete bok om Brasils nasjonalsport av i år.

Disse 70-tallsordene eksisterte ikke da Lydfilmavisa i Trondheim viste svart-hvitt-opptak av Didi, Pelé, Vava og Garrincha fra VM-finalen mot Sverige i Stockholm i 1958.