«Brasse» er død

«Brasse» Brännström ble 69 år. - Han er ikke lenger blant oss, bekrefter kona.

FOLKEKJÆR: Lars Erik «Brasse» Brännström (til venstre) ble en nasjonalskatt i Sverige med sine tv-programmer sammen med Magnus Härenstam. Foto: Stella pictures
FOLKEKJÆR: Lars Erik «Brasse» Brännström (til venstre) ble en nasjonalskatt i Sverige med sine tv-programmer sammen med Magnus Härenstam. Foto: Stella picturesVis mer

Den svenske komikeren og skuespilleren Lars Erik «Brasse» Brännström er død, 69 år gammel.

- Han er ikke lenger blant oss, bekrefter ektefellen Git Erixon overfor Aftonbladet.

Brännström var mest kjent fra komikerduoen Magnus og Brasse, sammen med Magnus Härenstam - fabrikksjefen i «Fredrikssons fabrikk».

Deres barneprogrammer på TV ble enormt populære i Sverige fra 1973 og framover, og duoens status kan kanskje best sammenliknes med Knutsen og Ludvigsen her hjemme.

I Norge husker mange dessuten Brännström fra sin opptreden i Fleksnes-episoden «Visittkortet» fra 1976.

På 80-tallet hadde Brännström en rekke filmroller, og i 1985 ble han Oscar-nominert som en av manusforfatterne bak «Mitt liv som hund». Han holdt en lav profil på 90-tallet, men gjorde et stort comeback som komiker i 2002 og reiste Sverige rundt med sitt enmannsshow. Hele tre ganger ble han mottaker av den svenske teaterprisen Gullmasken.

De siste årene har han ifølge Aftonbladet trukket seg tilbake, og uttalte i et intervju i 2013 at han hadde fått nok av rampelyset og at han ville slippe yngre krefter fram.

Samme år var det premiere på det som skulle bli hans siste film, «Bäst före».