Bravo, Anja!

Anja Garbarek er tilbake med en krevende plate full av kjølig elektronikk, akustisk varme og avantgardistisk pop - og ikke minst en dæsj 40-talls Billie Holiday-nostalgi.

Det er fem år siden Anja Garbarek viste oss veien til sitt nye univers med cd-en «Balloon Mood». Hun utfordret popmusikken med å lage underlige lydkollasjer til naiv ungpikeaktig vokal. Totalinntrykket var spennende og imponerende. Selv om noe virket forvirrende retningsløst, var det et respektfullt valg hun hadde tatt.

Mer moden

Og for Anja blir veien tydeligvis til mens hun går. «Smiling & Waving» er en naturlig forlengelse av «Balloon Mood», men mer moden og formfullendt.

Her har poputtrykket veket for det mer avantgardistiske. Som sin fars datter har hun med større sikkerhet beveget seg inn i den elektroniske verdenen, samtidig som akustiske instrumenter setter et tydeligere organisk preg på musikken.

De ti låtene er som et vevd teppe, der Anjas vokal er den røde tråden. Motiv og skyggebilder forandrer seg, avhengig av hvordan lyset faller på det. Hun har samlet et solid knippe musikere, som tidligere Soft Machine-trommeslager og kunstrocker Robert Wyatt, Mark Hollis fra Talk Talk og Richard Barbieri og Steve Jansen fra Japan, produsent og gitarist Steve Wilson fra bl.a. Porcupine Tree og samtidsensemblet The London Session Orchestra.

Billie Holiday

«Smiling & Waving» kan kanskje beskrives som samtidspop, som en del av den moderne samtidsmusikken og de stadig mer omfattende sjangersammensmeltningene.

Melodiene er hemmelig til stede, mens derimot rytmeprogrammeringene, elektroniske lyddrypp og strykeinstrumenter - fra kontrabass til fioliner - er tydeligere.

Anjas stemme er ikke så barnlig som før. Både vokalen og lydbildet leder ofte lytteren tilbake i tid, til Billie Holiday. At Anja makter å gripe en 50- 70 år gammel jazznerve, samtidig som hun er moderne og eksperimentell, er med på å gjøre plata spennende og smaksrik. Likevel har den en avstand i seg som kan virke fremmedgjørende.

<B>VELLYKKET:</B> Anja Garbareks plate er krevende, men vellykket.