DEBATT

Debatt: Ruspolitikk

Bravo, Bent Høie!

Så tydelig tale har vi aldri tidligere hørt fra en sittende norsk helseminister.

SKRYTER: Ina Roll Spinnangr i Foreningen Tryggere Ruspolitikk skryter av helseminister Bent Høies forslag til ruspolitisk reform. Foto: Tommy Strømmen 
SKRYTER: Ina Roll Spinnangr i Foreningen Tryggere Ruspolitikk skryter av helseminister Bent Høies forslag til ruspolitisk reform. Foto: Tommy Strømmen  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Helseminister Bent Høie fortjener skryt for sitt forslag til en ruspolitisk reform inspirert av suksessen i Portugal, hvor både overdosedødsfall og rusmisbruk er kraftig redusert. Det er bra at Høie erkjenner at kjernen i denne suksessen er at man må hjelpe og ikke straffe mennesker med et rusproblem. Straff og bøter for bruk og besittelse gjør mer skade enn gagn på både samfunn og den enkelte. Så tydelig tale har vi aldri tidligere hørt fra en sittende norsk helseminister. Dette kan markere et paradigmeskifte i norsk ruspolitikk.

Høie fortjener skryt for at han vil la helse- og sosialsektoren få ansvaret for dem som tas for bruk og besittelse av ulovlige rusmidler. Dette er betydelige steg i riktig retning. Vi skulle imidlertid ønske at han tok konsekvensene av den erkjennelsen han selv har kommet til – og gikk inn for å fjerne straff av brukerne helt og holdent.

Vi er enige i at det gode behandlingstilbudet i Portugal har hatt mye å si for landets suksess. Samtidig markerte den reelle avkriminaliseringen en helomvending i både ressursprioritering og hvilke holdninger man skulle ha til brukerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer