DEBATT

Debatt: Ruspolitikk

Bravo, Bent Høie!

Så tydelig tale har vi aldri tidligere hørt fra en sittende norsk helseminister.

SKRYTER: Ina Roll Spinnangr i Foreningen Tryggere Ruspolitikk skryter av helseminister Bent Høies forslag til ruspolitisk reform. Foto: Tommy Strømmen 
SKRYTER: Ina Roll Spinnangr i Foreningen Tryggere Ruspolitikk skryter av helseminister Bent Høies forslag til ruspolitisk reform. Foto: Tommy Strømmen  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Helseminister Bent Høie fortjener skryt for sitt forslag til en ruspolitisk reform inspirert av suksessen i Portugal, hvor både overdosedødsfall og rusmisbruk er kraftig redusert. Det er bra at Høie erkjenner at kjernen i denne suksessen er at man må hjelpe og ikke straffe mennesker med et rusproblem. Straff og bøter for bruk og besittelse gjør mer skade enn gagn på både samfunn og den enkelte. Så tydelig tale har vi aldri tidligere hørt fra en sittende norsk helseminister. Dette kan markere et paradigmeskifte i norsk ruspolitikk.

Høie fortjener skryt for at han vil la helse- og sosialsektoren få ansvaret for dem som tas for bruk og besittelse av ulovlige rusmidler. Dette er betydelige steg i riktig retning. Vi skulle imidlertid ønske at han tok konsekvensene av den erkjennelsen han selv har kommet til – og gikk inn for å fjerne straff av brukerne helt og holdent.

Vi er enige i at det gode behandlingstilbudet i Portugal har hatt mye å si for landets suksess. Samtidig markerte den reelle avkriminaliseringen en helomvending i både ressursprioritering og hvilke holdninger man skulle ha til brukerne.

Dette la grunnlaget for et gjensidig tillitsforhold der brukerne kunne be om hjelp uten å frykte sanksjoner. En underkommunisert del av dette bildet er også at både politi og helsemyndigheter i Portugal ser an hvilke brukere som faktisk trenger hjelp, og baserer også hjelpen på frivillighet og tillit. Ikke på tvang.

Dette er viktige nyanser for en god implementering av Høies foreslåtte politikk. Vi håper at justissektoren vil gi ham spillerom. Det vil være uheldig om vi får en situasjon der politiet fortsatt jakter på brukere eller henviser til behandling uavhengig av reelt behov, mens de med rusproblemer vegrer seg for å søke hjelp fordi tilbudet har for stort fokus på kontroll.

Man må også erkjenne at de aller fleste som bruker illegale rusmidler er velfungerende og aldri vil utvikle rusproblemer. Å tvinge disse til behandling eller inngripende kontrolltiltak, er sløsing med helsevesenets ressurser og risikerer å plassere oss i de samme problemene dagens strafferegime har gitt oss, men under et annet navn.

Vi har de siste årene sett en tendens til at norsk ruspolitikk helst skal være både streng og omsorgsfull på samme tid, for slik å høste godene av begge tilnærminger. Vi mener som Høie at den strenge tilnærmingen ikke bare mangler nytteeffekt, men står i veien for en omsorgsbasert tilnærming.

Da er det problematisk at flere av dagens såkalte alternative reaksjonsformer i praksis fungerer som sanksjoner, og kan strekke seg over lengre tid og tidvis være mer inngripende enn vanlig straff.

I praksis er disse også utformet slik at de mest velfungerende klarer å gjennomføre, mens mange av de mest vanskeligstilte får tilbakefall og ender opp med å måtte sone den opprinnelige straffen i tillegg. Å slutte å straffe bruk og besittelse med fengsel og bøter er et viktig første skritt på veien mot en mer fornuftig ruspolitikk. Men hjelp flest mulig; ved å gå inn for full avkriminalisering – kombinert med bredt tilgjengelige, frivillige hjelpetiltak.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer