Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Breaking Bad» vant stort under nattas Golden Globe

«12 Years a Slave» og «American Hustle» hentet de viktigste filmprisene.

(Filtermagasin.no): «12 Years a Slave» vant hovedprisen, mens «American Hustle» hentet tre Golden Globe-statuetter under nattas prisutdeling i Beverly Hilton Hotel.

«Breaking Bad» og komiserien «Brooklyn Nine-Nine» ble de store vinnerne blant tv-seriene.

Styrket Oscar-sjansene David O. Russells «American Hustle» - en krimkomedie basert på den sanne historien om FBI-operasjonen Abscam - og «12 Years a Slave» var på forhånd de store favorittene, med sju nominasjoner hver.

Skaperne bak «American Hustle» kunne lenge smile bredest, med skuespillerpriser til Amy Adams og Jennifer Lawrence, og pris for beste film (komedie eller musikal). Filmen kommer først på norske kinoer 14. mars.

Steve McQueens «12 Years a Slave» (norgespremiere 31. januar) så derimot ut til å bli forbigått, men kunne til slutt hente kveldens siste statuett, prisen for beste film.

Blir det dermed «12 Years...» og «American Hustle» som kommer til å knive om årets Oscar? De to har i hvert fall ikke svekket sjansene sine, men det er verdt å huske på at Golden Globe-prisene deles ut av Hollywood Foreign Press Association (som består av 90 journalister fra hele verden), mens Oscar bestemmes av 6000 filmarbeidere.

Pris til Cuarón Den nyskapende scifi-filmen «Gravity» er heller ikke helt ute av bildet. I natt vant Alfonso Cuarón for beste regi, men det ble ingen statuett på Sandra Bullock som på forhånd var en av favorittene.

Prisen for beste kvinnelige hovedrolle gikk nemlig til Cate Blanchett, for hennes minneverdige innsats i Woody Allens «Blue Jasmine».

Folka bak «Dallas Buyers Club» har også grunn til å feire, med skuespillerpriser til Jared Leto og Matthew McConaughey. Begge måtte gå kraftig ned i vekt for sine roller i filmen, som handler om AIDS-syke Ron Woodroof (McConaughey), som begynner å smugle medisiner fra Mexico når det viser seg at disse har bedre effekt enn de han får utlevert av det amerikanske helsevesenet.

Leonardo DiCaprio hentet den siste av skuespillerprisene for rollen som den sex- og dopavhengige svindleren Jordan Belfort i Martin Scorseses «The Wolf of Wall Street» (norgespremiere 31. januar).

Hyllet «Breaking Bad» Ikke uventet ble «Breaking Bad» den store vinneren blant årets tv-serier. I tillegg til pris for beste dramaserie fikk Bryan Cranston også skuespillerpris for sin tolkning av rollen som den kreftsyke kjemilæreren og metamfetaminprodusenten Walter White.

Noe mer overraskende var det imidlertid at komiserien «Brooklyn Nine-Nine» også hentet to priser. Purkekomiserien fra Fox fikk ålreit kritikk da den hadde premiere i høst, men har ikke hatt voldsomt overbevisende seertall.

Elisabeth Moss (kjent fra «Mad Men») hentet for øvrig pris for sin innsats i Jane Campions intenst kritikerroste krim «Top of the Lake» (som TV 2 viste før jul), mens Robin Wright vant for «House of Cards».

To tv-priser ble det også til HBOs «Behind the Candelabra» (som ble vist på kinoer i Norge under tittelen «Mitt liv med Liberace»).

Fans av «Parks and Recreation» kan også glede seg over Amy Poehler (som også var en av to vertinner for Golden Globe-showet) fikk pris.

Noe overraskende var det forresten også at «Den store skjønnheten» vant for beste fremmedspråklige film foran forhåndsfavoritten «Blå er den varmeste fargen».

Her er alle vinnerne:
Beste film: «12 Years a Slave»

Beste film, musikal eller komedie: «American Hustle»

Beste regi: Alfonso Cuaron - «Gravity»

Beste mannlige skuespiller: Matthew McConaughey - «Dallas Buyers Club»

Beste mannlige skuespiller i en musikal eller komedie: Leonardo DiCaprio - «The Wolf of Wall Street»

Beste mannlige birolle: Jared Leto - «Dallas Buyers Club»

Beste kvinnelige skuespiller: Cate Blanchett, «Blue Jasmine»

Beste kvinnelige birolle: Jennifer Lawrence, «American Hustle»

Beste kvinnelige skuespiller i en musikal eller komedie: Amy Adams - «American Hustle»

Beste manus: Spike Jonze - «Her»

Beste animasjonsfilm: «Frost»

Beste fremmedspråklige film: «Den store skjønnheten»

Beste serie: «Breaking Bad»

Beste komiserie: «Brooklyn Nine-Nine»

Beste kvinnelige skuespiller i en komiserie: Amy Poehler - «Parks and Recreation»

Beste mannlige skuespiller i en miniserie eller tv-film: Michael Douglas - «Behind the Candelabra»

Beste skuespiller i en komiserie: Andy Samberg - «Brooklyn Nine-Nine»

Beste kvinnelige skuespiller i en tv-serie: Robin Wright, «House of Cards»

Beste mannlige birolle i en tv-serie eller tv-film: Jon Voight - «Ray Donovan»

Beste mannlige hovedrolle i en tv-serie: Bryan Cranston - «Breaking Bad»

Kvinnelig hovedrolle i miniserie eller tv-film: Elisabeth Moss, «Top of the Lake»

Beste kvinnelige birolle i en tv-serie, miniserie eller tv-film: Jacqueline Bisset, «Dancing on the Edge»

Beste tv-film eller miniserie: «Behind the Candelabra»

Beste originallåt: U2 - «Ordinary Love» (fra «Mandela: Long Walk to Freedom»)

Beste originalmusikk: Alex Ebert - «All is Lost»

Denne saken ble opprinnelig publisert på film- og tv-bloggen Filter.

TO PRISER: Bryan Cranston hentet hjem pris for sin rolle som Walter White, mens «Breaking Bad» ble beste dramaserie. FOTO: SCANPIX/REUTERS
TO PRISER: Bryan Cranston hentet hjem pris for sin rolle som Walter White, mens «Breaking Bad» ble beste dramaserie. FOTO: SCANPIX/REUTERS Vis mer
AMERIKANSK YNDLING: Jennifer Lawrence kunne hente hjem en statuett for andre året på rad på bakgrunn av sin innsats i en David O. Russell-film, denne gangen «American Hustle». FOTO: SCANPIX/AP
AMERIKANSK YNDLING: Jennifer Lawrence kunne hente hjem en statuett for andre året på rad på bakgrunn av sin innsats i en David O. Russell-film, denne gangen «American Hustle». FOTO: SCANPIX/AP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media