Brecht og slett også en mannsgris

En ny tysk storfilm om Bertolt Brecht feirer han som kunstner, men problematiserer aldri hans utnytting av kvinner.

IKKE PROBLEMATISERT: Regissør Heinrich Breloer har ikke noen intensjoner om å problematisere det tyske diktergeniet i nevneverdig grad i det nye dokudrama «Brecht». Her fra pressevisning med skuespillerne Burghart Klaussner og Adele Neuhauser. Foto: NTB Scanpix
IKKE PROBLEMATISERT: Regissør Heinrich Breloer har ikke noen intensjoner om å problematisere det tyske diktergeniet i nevneverdig grad i det nye dokudrama «Brecht». Her fra pressevisning med skuespillerne Burghart Klaussner og Adele Neuhauser. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Ulykkelig er det landet som trenger helter», uttaler Galileo Galilei i den tyske dramatikeren Bertolt Brechts stykke med samme navn. Etter å ha overværet premieren på «Brecht», et påkostet tre timer langt dokudrama om den kontroversielle kunstneren, blir det nærliggende å spørre seg om Tyskland i dag har kommet i nettopp den ulykka.

Villigheten til å feire Brecht som en av nasjonens store sønner i 2019 er stor fra offisielt hold. Til festpremieren under filmfestivalen i Berlin forrige lørdag troppet et vell av Tysklands mektigste opp, blant annet forbundsdagspresident Frank-Walter Steinmeier og Berlins borgermester, Michael Müller. 62 år etter sin død er kommunisten og avantgardisten Bertolt Brecht ikke lenger en problematisk skikkelse for makthaverne, slik han var det i Weimar Republikken, Hitler-Tyskland, i eksil i USA og til slutt i DDR, men snarere en kanonisert mann i «dikterne og tenkernes land».

Du kan nå betale med

LES PLUSS i 1 ÅR FOR 99 KR

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.KJØP 12 MND, BETAL FOR 1

1 ÅR

99 kr

(Fornyes til 795,-/år)

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes til 99,-/måned)

PRØV PLUSS

1 UKE

1 kr

(Fornyes til 55,-/uke)

    Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer