Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet mener:

Bred mobilisering mot hat og rasisme

Det beste midlet mot hatefulle ytringer er ikke å begrense ytringsfriheten, men å bruke den.

KLAR MELDING: Den draps- og terrorsiktede Philip Manshaus hilste retten på nazi-maner i et fengslingsmøte. Det er ingen tvil om hvor han hører hjemme politisk. Foto: John Terje Pedersen / DAGBLADET
KLAR MELDING: Den draps- og terrorsiktede Philip Manshaus hilste retten på nazi-maner i et fengslingsmøte. Det er ingen tvil om hvor han hører hjemme politisk. Foto: John Terje Pedersen / DAGBLADET Vis mer
Meninger

Regjeringen har på kort tid gjennomført møter med representanter for de muslimske og jødiske minoritetene i Norge. Kommunalminister Monica Mæland lovet onsdag at det vil komme en ny og forlenget handlingsplan mot antisemittisme. Torsdag møtte kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner, kulturminister Trine Skei Grande, familieminister Ingolf Ropstad og justisminister Jøran Kallmyr representanter fra Muslimsk dialognettverk og Islamsk Råd. Tema for møtet var islamfiendskap i Norge og tiltak som kan forebygge diskriminering og hat mot norske muslimer. Også på dette området har regjeringen varslet en handlingsplan.

Det er en rekke grunner til at regjeringen bør ta hatet mot minoriteter på dypeste alvor. Slikt hat og rasistisk ideologi var drivkraften bak terroraksjonene 22. juli 2011 og sist under drapet og terroranslaget i Bærum for få uker siden. Norge har en særpreget historie når det gjelder hatkriminalitet som går tilbake til 1970-tallet. Terror og voldshandlinger har nesten utelukkende blitt utført av høyreekstremister. Det er knapt fjorten dager siden Politiets sikkerhetstjeneste (PST) advarte mot en negativ utvikling i trusselen fra høyreekstremister. I advarselen het det bl.a. at handlingene fremdeles vil komme til syne gjennom hatefulle ytringer, trusler og oppfordring til vold.

FORKLARING: Poltiiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier at draps- og terrorsiktede Philip Manshaus ikke ønsker å forklare seg til politiet, men til retten, og at det er noe de må forholde seg til. Video: Marte N. Helseth. Reporter: Audun Hageskal. Vis mer

I går meldte Klassekampen at antall tips til politiet ble tredoblet etter terrorangrepet mot en moske i Bærum. Politiet har registrert enkelte støtteerklæringer til gjerningsmannen bak moskeangrepet. Det viser at det stadig finnes høyreekstremister som støtter vold og terrorisme. Denne formen for rasisme er først og fremst en oppgave for politi og rettsvesen.

Vold er rasismens mest ytterliggående uttrykk. En annen form, som rammer bredere, er den hverdagsrasismen mange i minoritetsgruppene opplever. Den er et angrep på menneskers verdighet og trygghet som aldri kan aksepteres, og som må bekjempes. Her dreier seg om noe langt større og dypere enn hva regjeringens handlingsplaner kan løse. I en undersøkelse fra Holocaust-senteret skårer 27 prosent av befolkningen i Norge høyt på muslimfiendtlighet mens det tilsvarende tallet for antisemittisme er på 5,5 prosent.

Rasisme kan uttrykke seg i straffbare handlinger, men også i rene ytringer. Det beste midlet mot hatefulle ytringer er ikke å begrense ytringsfriheten, men å bruke den. Å ta til motmæle, markere klare holdninger, forlange respekt for andres etniske bakgrunn eller religion. Vi trenger en ny folkebevegelse mot rasisme og politisk hat.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling