Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bredbånd-TV - helt på jordet?

TV2 starter web-tv. NRK vil gjerne ha penger til å starte web-tv. Telenor har penger og vil gjerne ha tv-produksjoner til å starte web-tv. VG har avis, men vil gjerne ha litt web-tv, de også. Bredbånd-tv er kjekt å ha. Men hva dreier det seg om, egentlig?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Satser bredt på web-TV

- Er det web-tv på bredbånd som er framtida?

- Ja og nei. Akkurat nå er det dette som er framtida, men neppe i framtida, vet du.

- Ja vel, nei. Kan du forklare?

- En gang i framtida vil all informasjonsformidling bli digital. På en eller annen skjerm hjemme hos deg, eller på deg, og den skjermen vil få informasjon sendt digitalt via kabler eller trådløst. Den informasjonen kan være tekst, bilder, film, musikk, Den kan være enveis, toveis, treveis eller storveis.

- Men ikke nå?

- Ja og nei. Flaskehalsen er sendeteknologien. Foreløpig sender man ny teknologi på gamle skinner. Som du vet, har for eksempel NSB hatt litt problemer med det.

- Hva er problemet med de gamle skinnene for web?

- Kablene fra fjernsynsstudio og fram til huset ditt. De finnes for strøm, for telefon - og for kabel-tv. Noe er nytt, noe er gammelt - og noe er eldgammelt. Utfordringen er å lirke digitale signaler gjennom ledninger planlagt for helt andre utfordringer.

- Kan man ikke bygge nytt?

- Det kan man, og det vil man. Men da må man først kjøre ut med noen ualminnelig analoge gravemaskiner. Eller satellittlenke hver husstand.

- Og problemene med det er?

- TTT og TKP. Ting Tar Tid og Ting Koster Penger.

- Og i mellomtida?

- Kan du enten vente til Mercedesen er klar, eller begynne å kjøre med Lada nå. TV2 tar Ladaen, NRK håper noen vil betale for Mercedes.

- Hvem har rett?

- Det blir som å kjøpe datamaskin. Da er det alltid best å vente, for om et halvt år er maskinene billigere og bedre. Men har du hørt på det rådet siden 1983 har du fortsatt ikke datamaskin.

- Hvordan ser Ladaen ut?

- Langsomt bredbånd, med lite skjermbilde, litt hakk og grums.

- Og neste skritt?

- ASDL. En smartere teknikk for å sende data i gamle kabler. Telenor kommer til høsten.

- Og så?

- VDSL. Rolls-Royce. Ti fjernsynskanaler parallelt i din telefonledning. For eksempel.

- Og hva får du hvor?

- I dette systemet kan alle bli alt. Telenor eier mange ledninger, men kan ikke nekte andre å levere bredbånd gjennom disse ledningene. Og mens andre bruker Telenors ledninger, kan Telenor bli en fjernsynsstasjon og sende innhold. Og hvem som helst kan bli produsent, hvis de bare får solgt programmene.

- Hvem vil vinne?

- Tja. TV2 har innhold og penger og trenger distribusjon. Telenor har distribusjon og penger, men mangler innhold. NRK har innhold og mangler penger.

- Bør ikke noen slå seg sammen?

- Det er nesten det eneste spørsmålet du fremdeles må spørre politikerne om.

- Og det betyr?

- At enten må NRK få mer i lommepenger, eller så må de få lov å leke med de andre gutta i gata.