Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Breitbart News med løgnhistorie om tysk nyttårsfeiring: 1000 muslimske menn angrep politiet og satte fyr på kirke

Nå advarer Angela Merkel mot falske nyheter.

AVSLØRT: Denne uka publiserte nettstedet Breitbart News en historie fra nyttårsfeiringen i Dortmund, der de påsto at muslimske menn angrep politiet. Nå er historien avslørt som løgn. Foto: Faksimile
AVSLØRT: Denne uka publiserte nettstedet Breitbart News en historie fra nyttårsfeiringen i Dortmund, der de påsto at muslimske menn angrep politiet. Nå er historien avslørt som løgn. Foto: Faksimile Vis mer

(Dagbladet): Under en nyttårsfeiring i Dortmund gikk mer enn 1000 menn til angrep på politiet med fyrverkeri, og satte fyr på Tysklands eldste kirke mens de ropte «Allahu Akbar», kunne man lese i onsdagens utgave av Breitbart News.

Etter at dette gikk sin seiersgang på sosiale medier, avslørte den tyske avisa Ruhr Nachrichten løgnen.

Det var de som først hadde skrevet om hendelsen den høyreorienterte nyhetsnettstedet Breitbart News, hadde forvrengt. For å produsere «falske nyheter, hat og propaganda», skrev avisa.

En familiefeiring

Det som faktisk skjedde, var at rundt 1000 mennesker var samlet til nyttårsfeiring utenfor St. Reinoldi, også kjent som Reinoldikirche, skriver Politiken.

I menneskemengden befant det seg familier, festglade borgere og enkelte grupper unge utenlandske menn. Noen av de feirende begynte å sende fyrverkeri etter politiet. Politiet prøvde å stanse dette, uten hell, og noen ble da også bortvist fra plassen foran kirken.

En rakett skal ha truffet et stillas ved kirken, og satt fyr på dette. Denne brannen ble slokket etter 12 minutter, melder tv-stasjonen WDR.

- Faren er at disse historiene spres med en utrolig fart, sier delstaten Hessens justistalskvinne Eva Kühne-Hörmann til The Guardian.

Forbundskansler Angela Merkel har advart mot Breitbart News. Hun frykter de, og liknende tjenester, vil spre falske nyheter under den forestående tyske valgkampen.

Video-bevis

Breitbart News omtalte også en video fra Ruhr Nachrichten, som skulle vise syriske flyktninger som var på plassen for å feire våpenhvilen i Syria, men som holdt opp et IS-flagg.

Også dette avkrefter Ruhr Nachrichten. I virkeligheten holdt de et flagg for den ikke-islamistiske opposisjonen til styret i Syria, skriver Politiken.

Også politiet i Dortmund avviser hendelsen.

Trumps partiavis

HØYREORIENTERT: Nettstedet Breitbart.com blir beskyldt for å spre høyreekstrem propaganda i USA. Trump-rådgiver Stephen «Steve» Bannon var redaktør. Foto: NTB Scanpix
HØYREORIENTERT: Nettstedet Breitbart.com blir beskyldt for å spre høyreekstrem propaganda i USA. Trump-rådgiver Stephen «Steve» Bannon var redaktør. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nyhetsnettstedet Breitbart News tok i løpet av presidentvalget i USA på seg rollen som Donald Trumps partiavis, og har tidligere sammenliknet feminisme med kreft og hevdet at kvinner blir lite attraktive og gale av å ta p-piller.

Tidligere redaktør for nettstedet er Stephen «Steve» Bannon, som under valgkampen ble Trumps nærmeste rådgiver.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling