SUKSESS: Åsne Seierstad har suksess med boka «En av oss», som denne uka ligger øverst på den Kritikerlisten i Sverige. Foto Kristin Svorte
SUKSESS: Åsne Seierstad har suksess med boka «En av oss», som denne uka ligger øverst på den Kritikerlisten i Sverige. Foto Kristin SvorteVis mer

Breivik-bok topper svensk bestselger-liste

Åsne Seierstads bok fascinerer svenskene.

Åsne Seierstads «En av oss» ligger denne uka på førsteplass på den prestisjefylte svenske Kritikerlisten.

Der påstår hun at Anders Behring Breiviks dårlige barndom er årsaken til 22. juli.

Boka er nå solgt i 15 000 eksemplarer i Sverige.

Sveriges tyngste Kritikerlisten i avisen Dagens Nyheter regnes som Sveriges tyngste og viktigste litteraturrangering. Den stemmes fram hver uke av ni profilerte kritikere, opplyser forlaget Kagge.

Åsne Seierstads bok har vært inne på listen siden den ble utgitt i Sverige i november, men gikk til topps først nå

«Åsne Seierstad skriver bredt og betydningsfullt om massemorderen Anders Behring Breivik og alle hans ofre», heter det i begrunnelsen.

Taushetsbelagt Boka handler som om 22. juli og om gjerningsmannen. Seierstad skildrer historien til flere av ofrene og de pårørende.

På over 500 sider går hun nært inn på terroristen Anders Behring Breiviks barndom og forholdene i den lille familien på Skøyen i Oslo.

I den delen av boka som omhandler Anders Behring Breiviks barndom gjengir Åsne Seierstad ordrette utdrag av taushetsbelagte rapporter fra Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri.

Ut i verden «En av oss» ligger på åttende plass på den svenske bestselgerlisten for sakprosa. Den har også fått strålende kritikker i svensk presse, i likhet med anmeldene har skrevet her hjemme.

-Kritikerlisten er en svært viktig kåring i Sverige, sier forlegger Martin Kaunitz på Albert Bonniers forlag i Sverige.

Boka er solgt i 15 000 eksemplarer i Sverige, og fortsetter å selge.

«En av oss» av oss kommer ut i Danmark i mars. Boken er også solgt til Finland, USA, Frankrike, Nederland, Brasil og England.