Breiviks isolasjon

Ingress

Meninger

To og et halvt år etter at Anders Behring Breivik ble dømt for massedrap, sitter han fortsatt i isolasjon i Skien fengsel. Nå vil han saksøke staten ved justisdepartementet for brudd på menneskerettighetene. Hans advokat Geir Lippestad mener langvarig isolasjon er en form for tortur, altså en tilleggsstraff. Han antyder at det har gått automatikk i kriminalomsorgens vedtak om isolasjon, som må fornyes hver sjette måned. Breivik har dessuten i praksis brevforbud siden desember i fjor.

Kriminalomsorgen begrunner Breiviks «opphold i avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå» med rømningsfare, fare for gisseltaking og fare for ny alvorlig kriminalitet. At det er den vedvarende begrunnelsen, må vi anta skyldes at den er reell inntil noe annet er bevist. Trolig har de informasjon offentligheten ikke har tilgang til og som nå eventuelt kan prøves i retten. Fengselet må dessuten ta hensyn til ansattes, medfangers og Breiviks egen sikkerhet.

Breiviks soningsforhold er naturlig nok eksepsjonelle i tråd med den ufattelig brutale udåden han er dømt for. Det er nær umulig å finne sammenliknbare tilfeller, verken her i Norge eller i resten av Europa, men det betyr ikke at han har tapt alle rettigheter og kan utsettes for det som kan anses som en tilleggsstraff. Selv om han er en unik fange i den norske kriminalomsorgen, er det grenser for hvordan han kan behandles. Forbud mot umenneskelig og nedverdigende behandling må også gjelde dem som er dømt for de verste forbrytelser. Det er nettopp i slike saker prinsipper blir utfordret.

Den testen besto både rettsapparatet og nasjonen etter 22. juli og under rettssaken. Anslaget mot demokratiet skulle ikke få oss til å fire på de verdiene som var under angrep. Tvert imot føltes det enda mer presserende å holde fast ved dem i ei tid da følelsene var rå og hevntanker kunne tatt overhånd. Slik bør det være fortsatt. Ikke av hensyn til massemorderen, men av hensyn til grunnleggende rettsprinsipper.

Det er forståelig at mange reagerer på at Breivik igjen får oppmerksomhet. Men det er nødvendig at saken blir tilstrekkelig belyst og lagt til ro. En mistanke om at Breivik holdes isolert uten rettmessig grunn, tjener bare en person.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.