Breiviks ytringsfrihet

Bør Anders Behring Breivik få åpne Twitter-konto fra fengselet?

TERORIST: Anders Behring Breivik retter på slipset mes han lytter til rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas som forklarer seg i rettssal 250 tirsdag i tiende og siste uke i rettssaken.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TERORIST: Anders Behring Breivik retter på slipset mes han lytter til rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas som forklarer seg i rettssal 250 tirsdag i tiende og siste uke i rettssaken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BREIVIK: Anders Behring Breivik har oppgitt sitt yrke som «skribent». Vi må unngå en situasjon hvor fengselsoppholdet nærmest blir en form for sammenhengende skrivepermisjon, hvor Breivik får mulighet til å etablere seg som en europeisk førerskikkelse. Skal Breivik fra fengselscellen kunne publisere og brevveksle fritt?

Noen vil finne det nærliggende å stanse resonnementet allerede her: En mann som har myrdet 77 mennesker av politiske årsaker, har frasagt seg retten til å ytre seg politisk. Når man forsøker å myrde demokratiet, kan det hevdes at man også har frasagt seg enkelte demokratiske rettigheter. Andre vil mene at det akkurat er i en slik situasjon at demokratiet må motsette seg fristelsen til unntak, selv for en politisk massemorder.

Vår bekymring er imidlertid mer konkret. Hvis Breivik får opptre så fritt overfor omverdenen, vil han få anledning til å kommunisere ut til de få høyreekstreme som allerede beundrer ham, og til potensielt å rehabilitere seg hos en del av de høyreekstreme som foreløpig har holdt avstand. Selv om kontakten vil være overvåket og til en viss grad sensurert, vil konsekvensene kunne være alvorlige. Spesielt for nye generasjoner av høyreekstreme — de som ti år fra nå er tjue år gamle og som ikke opplevde drapene i samtid — er det dessverre ikke utenkelig at han kan få en slags opphøyd posisjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer