SOLID HÅNDVERK: «Det lovede landet» er en eksemplarisk historisk roman. Enkel, dempet og gammelmodig i språket, lettlest og underholdende. Foto: FRA BOKOMSLAGET
SOLID HÅNDVERK: «Det lovede landet» er en eksemplarisk historisk roman. Enkel, dempet og gammelmodig i språket, lettlest og underholdende. Foto: FRA BOKOMSLAGETVis mer

Brekke i mål med bravur

Siste bind av Brekkes solide utvandrer-trilogi.

||| ANMELDELSE: Mens Frps målinger skyter til værs etter Christian Tybring—Gjeddes utfall mot innvandrerne som kommer til Norge for å rappe våre rikdommer, er det betimelig å minne om at for bare hundre år siden var det vi nordmenn som måtte flykte fra nød og fattigdom.

Nyere forskning viser at så mange som èn million nordmenn utvandret til Amerika i hundreåret mellom 1825 og 1925. I en periode var Chicago (Illinois) Norges fjerde største by.

Hamsunsk hovedperson
Toril Brekke har villet vise mangfoldet i denne utvandringen gjennom sin omfattende Amerikatrilogi. Den starter med «Drømmen om Amerika» (2006), der vi følger de aller første utvandrerne. Det var kvekere og haugianere som dro fra Stavanger i 1825 og bosatte seg rundt Lake Ontario. «Gullrush» (2008) er delvis lagt til California, og gullrushet der. I «Det lovede landet» møter vi Lasse Fagervår. Han drar til Amerika i 1883, fordi han urettmessig beskyldes for å være tyv. Han havner i Red Hook (Red hukk) utenfor New York, der mange nordmenn havnet på den tiden.

STORVERK: Torill Brekke har åpnet nye dører i vår utvandringslitteratur med sin trilogi. Foto: ASCHEHOUG
STORVERK: Torill Brekke har åpnet nye dører i vår utvandringslitteratur med sin trilogi. Foto: ASCHEHOUG Vis mer

Lasse, eller Les Springs som han blir hetende, er i følge Brekke en typisk utvandrer mot slutten av attenhundretallet: En eventyrer på flukt. Han har noe umiskjennelig hamsunsk over seg.

Han er hittebarn nordfra, fattiggutten med den vakre sangstemmen som forelsker seg i den vakre odelsjenta Agnes, som er forlovet med en annen. Da han drar, reiser hun etter. Lasse mener han er født til noe stort, men hans uskyld og svake karakter gjør at han stadig må flykte. Romanen kommer til å følge de to som leter etter hverandre og hele tiden bare nesten møtes.

Svarte og jøder
«Det lovede landet» er en eksemplarisk historisk roman. Enkel, dempet og gammelmodig i språket, lettlest og underholdende. Gjennom Lasse og Agnes stadige forflytninger, får Brekke sagt noe om hvor alle nordmenn var bosatt, og samtidig dekket tidsånden og problematikk i Amerika mot slutten av attenhundretallet. Lasse er bomullsarbeider i sørstatene, og havner uforvarende i en lynsjing av en svart familie. Han reiser en tid med en jøde, som har flyktet fra Wien. Han er cowboy, fergemann og lassis. Mens Agnes havner som husholderske hos den sympatiske enkemannen Samson; farmer, skredder, republikansk politiker og skribent. Og redd for sine brødre, som er vekket av radikalismen.

En gjennomgangsfigur i trilogien er Brenda. Hun ble unnfanget før den første overfarten i 1825, var gledespike i Chicago i «Gullrush», og driver nå et losji i Minneapolis, etter at hennes siste ektemann ble drept av indianere. Gjennom fosterdatteren, indianerkvinnen Sol, får vi innblikk både i indienernes skjebne og den gruende feminismen.

Brekke har også bakt inn noen historiske skikkelser i denne underholdende romanen, som avdekker en imponerende og grundig research, og et solid litterært håndverk. Gratulerer Brekke!