Brekke i mål med bravur

Siste bind av Brekkes solide utvandrer-trilogi.

SOLID HÅNDVERK: «Det lovede landet» er en eksemplarisk historisk roman. Enkel, dempet og gammelmodig i språket, lettlest og underholdende. Foto: FRA BOKOMSLAGET
SOLID HÅNDVERK: «Det lovede landet» er en eksemplarisk historisk roman. Enkel, dempet og gammelmodig i språket, lettlest og underholdende. Foto: FRA BOKOMSLAGET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Mens Frps målinger skyter til værs etter Christian Tybring—Gjeddes utfall mot innvandrerne som kommer til Norge for å rappe våre rikdommer, er det betimelig å minne om at for bare hundre år siden var det vi nordmenn som måtte flykte fra nød og fattigdom.

Nyere forskning viser at så mange som èn million nordmenn utvandret til Amerika i hundreåret mellom 1825 og 1925. I en periode var Chicago (Illinois) Norges fjerde største by.

Hamsunsk hovedperson Toril Brekke har villet vise mangfoldet i denne utvandringen gjennom sin omfattende Amerikatrilogi. Den starter med «Drømmen om Amerika» (2006), der vi følger de aller første utvandrerne. Det var kvekere og haugianere som dro fra Stavanger i 1825 og bosatte seg rundt Lake Ontario. «Gullrush» (2008) er delvis lagt til California, og gullrushet der. I «Det lovede landet» møter vi Lasse Fagervår. Han drar til Amerika i 1883, fordi han urettmessig beskyldes for å være tyv. Han havner i Red Hook (Red hukk) utenfor New York, der mange nordmenn havnet på den tiden.

Lasse, eller Les Springs som han blir hetende, er i følge Brekke en typisk utvandrer mot slutten av attenhundretallet: En eventyrer på flukt. Han har noe umiskjennelig hamsunsk over seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer