Brekkstang for folkehelsa

Da jeg sto på toppen av Galdhøpiggen tenkte jeg at Lars Monsen kunne ta seg ei bolle. Akkurat da føltes det ut som om jeg, en relativt feit gutt fra Oslo øst, hadde tatt OL-gull.

VARIGE ENDRINGER: Det er turene rundt Sognsvann, og tilretteleggingen lokalt i nærmiljøet som gjør toppturer mulige, skriver Foss. Foto: Mette Møller
VARIGE ENDRINGER: Det er turene rundt Sognsvann, og tilretteleggingen lokalt i nærmiljøet som gjør toppturer mulige, skriver Foss. Foto: Mette Møller Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Få tenker på breddeidrett når det snakkes om OL, og enda færre tenker på lavterskelaktiviteter og turer i skog og mark. Alle kan vi ikke vinne OL-gull, men de fleste av oss kan nyte godt av det samholdet de olympiske og paralympiske leker skaper. Samtidig har mange av oss et stort potensial for å bli litt mer aktive.

Det ligger mye trening bak en gullmedalje, men en trenger atskillig færre treningstimer for å øke levealder og antall friske år. Det er her jeg mener at et OL og PL må være et verktøy for å bedre folkehelsa i Norge.

Følg debatten videre på Twitter og Facebook

Etter OL og PL i London i 2012 var 750 000 flere engelskmenn over 16 år ukentlig aktive i sportslige aktiviteter kontra 2011. I London gjaldt økningen spesielt sykling, løping, svømming og seiling, som er typiske sommerolympiske grener. Foran Lillehammer-OL i 1994 ble aksjonen «Folk i form til OL» igangsatt. Den gangen gikk andelen fysisk aktive opp fra 72 prosent til 78 prosent. Dette innebar blant annet en snittøkning på ti minutter mosjon til og fra jobb.

Når Norge nå er kandidat til å være vertskap for de Olympiske og Paralympiske leker i 2022 er folkehelse et av fem satsingsområder. Man kan mene mye om IOC, og kravene deres, men ett av kravene til en OL-søknad er at arrangøren legger fram et program for bedret livsstil, noe jeg er særdeles glad for!

Om Norge tildeles OL og PL i 2015 vil Folkehelseprogrammet igangsettes like etter, og vare til 2022, men jeg håper at ringvirkningene vil vare i hele den kommende generasjonen. Vi har muligheten til å ta tilbake statusen som en sprek turnasjon, der vi bruker marka, fjellene, sjøen og de turmulighetene som ligger i naturen. Det er viktig at tiltakene i Folkehelseprogrammet til 2022 favner de gode lavterskeltilbudene, som gjør det enkelt å komme seg ut, og gjøre det enkelt å være aktiv.

Man må nå bruke tiden frem mot 2022 til å samle det norske folk om felles mål som strekker seg langt over tredobbel pallplassering på femmila. Vi må gi de lokale tiltakene kraft, engasjere folket og skape aktivitet som varer. Vi har nå muligheten til å vise verden at vi sammen kan ta et folkehelseansvar og bruke OL og PL som en brekkstang til mer fysisk aktivitet og fysisk fostring i Norge.

For om lag ett år siden besteg jeg Galdhøpiggen, Nord-Europas høyeste fjelltopp! Da jeg sto der oppe på toppen av Norge tenkte jeg at Lars Monsen kunne ta seg ei bolle, og femmils fantomene kunne dra seg baklengs inn i fuglekassa. For akkurat da føltes det ut som om jeg, en relativt feit gutt fra Oslo øst, hadde tatt alt av EM, VM og OL-gull på én og samme gang! Den følelsen det var å stå der på toppen av Norge kan ikke beskrives, den må oppleves.

Men det som kan beskrives, var veien opp dit! Det er turene rundt Sognsvann, og tilretteleggingen lokalt i nærmiljøet som gjør slike turer mulige. Men jeg ville aldri klart det alene, jeg måtte ha med meg en gjeng som støttet meg og ga meg styrke og mot til å klare det umulige. Det er den kraften, og den lokale tilretteleggingen som et OL og PL kan bidra med, som gjør at mange med meg kan bestige små hverdagslige Galdhøpigger hver dag.

Når man planlegger utbyggingene i Oslo må man gjøre det med et mål om å bygge for bevegelse, og med løsninger som også kan brukes andre steder i landet. Nærhet til idrettsanlegg, turarealer og gode lavterskeltilbud er kanskje viktigst for dem som i dag ikke er så aktive men som får muligheten i fremtiden, men vil utvilsomt også komme de som trener mest til gode. Universell utforming er viktig for å få flere til å kunne ta del i fysisk aktivitet. God byplanlegging er folkehelse!

I prinsipprogrammet til Landsforeningen for Overvektige står det at det manes til en samfunnsdugnad der myndigheter, interesseorganisasjoner, næringen, fagmiljøene og helsevesenet sammen jobber for et samfunn som tar overvektssituasjonen på alvor. En slik samfunnsdugnad kan kalles Oslo2022.

Her må idretten, næringen, politikere, frivillige organisasjoner, ja, du og meg, sammen bidra i et felles prosjekt for en bedret folkehelse. Spesielt vil jeg be Idretten, så vel som andre frivillige og offentlige organer om å samle seg om å nå ut til alle dem vi i dag ikke klarer å nå med vårt folkehelsearbeid.

Vi må samle de gode lokale tiltakene, og jobbe for å gjøre dem nasjonalt anvendbare. Vi må lære av erfaringene til de som får det til, og støtte opp om det gode arbeidet som gjøres rundt om i Norge. La oss sammen samle oss om et prosjekt som kan gjøre Norge mer aktiv og som bedrer folkehelsa vår!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer