Bremsekloss for skoleutvikling

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅ ER DE FØRSTE

nasjonale prøvene avholdt, og i løpet av våren lanseres «skoleporten». Regjeringens kontroll- og kvalitetsutviklingssystem er i ferd med å fullbyrdes. Samtidig leverer mange elever demonstrativt prøvene inn ubesvart.

Formålet med de nasjonale prøvene er å kartlegge elevenes læringsresultater for å sette inn tiltak slik at kvaliteten på opplæringen kan bedres. Informasjon fra de nasjonale prøvene skal brukes av elevene, lærerne, skolene, skoleeierne, de nasjonale myndighetene, samt at de vil være tilgjengelig for andre som ønsker å se på resultatene gjennom skoleporten, hvor blant annet også elevens eksamenskaraterer blir offentliggjort.

Å kartlegge skolenes evne til å hjelpe elevene i å nå læreplanmål er viktig, ikke minst for raskt å kunne sette i verk tiltak der det blir påvist mangler fra skolenes side. Elevorganisasjonen mener imidlertid det er flere elementer som gjør det uheldig å benytte de nasjonale prøvene til dette. Spesielt vil alle fra før negative effekter forsterkes ytterligere ved offentliggjøring av resultatene.

DE NASJONALE PRØVENE

kommer til å utformes og integreres på en måte som vil gå på bekostning av positive utviklingstrekk ved skolen, først og fremst utviklingen i retning av en arena der læring skjer på elevens premisser gjennom valgfrihet i lærings- og vurderingsformer. Ved standardiserte prøver og ensretting av oppgavetypene vil systemet bli en bremsekloss for skoleutvikling, i det de vil bygge opp under lærings- og prøvemetodikk vi lenge har prøvd å komme oss bort fra. Dagens undervisnings- og eksamensform er et tydelig bevis på dette. Tradisjonelle eksamensoppgaver gjenspeiles i hele opplæringsløpet, både på prøver og øvrige oppgaver.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer