Debatt: Metoo

Bremsekloss-minister Grande

Regjeringen forsøker å framstå som handlekraftige i kampen mot seksuell trakassering. I realiteten har de vært en bremsekloss.

«TAR ÆREN»: – Vi trenger ikke en likestillingsminister som er flinkest til å ta æren for andres arbeid, skriver artikkelforfatteren om kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
«TAR ÆREN»: – Vi trenger ikke en likestillingsminister som er flinkest til å ta æren for andres arbeid, skriver artikkelforfatteren om kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V). Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Meninger

Regjeringen forsøker å framstå som handlekraftige i kampen mot seksuell trakassering. I realiteten har de vært en bremsekloss. Først motsatte Regjeringen seg et lavterskeltilbud for håndheving av saker om seksuell trakassering, men gikk med på trenert utgave etter at de hadde flertallet mot seg.

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande skriver «Allerede i 2017 foreslo jeg i Stortinget å etablere et lavterskeltilbud for behandling av saker om seksuell trakassering,» (Dagbladet 6.april). Denne påstanden er mildt sagt en kreativ omskriving av virkeligheten.

Rødt stilte flere forslag mot seksuell trakassering i kjølvannet av #metoo. Rødt og SVs forslag om et lavterskeltilbud for håndheving av saker om seksuell trakassering fikk støtte fra AP, SP og KrF i komiteen. Stortingets flertall ba regjeringen om å innføre lavterskeltilbudet i forbindelse med statsbudsjettet i 2019. Regjeringspartiene, inkludert Venstre, stemte imot. Men så fikk regjeringen med seg KrF og stilte samme forslag på nytt. Forskjellen var at det skulle innføres i 2020. Forslaget som Grande skryter av var det altså ikke hun som foreslo. Det eneste hun kan ta æren for var at hun utsatte det med ett år.

Grande viser også til Likestillings og diskrimineringsombudets (LDO) viktige arbeid. På ettårsdagen til forslaget vårt mot seksuell trakassering leverte vi et nytt forslag mot seksuell trakassering, med fokus på arbeidsliv. LDO oppfordra alle partiene på Stortinget til å støtte en presisering av arbeidsmiljøloven fordi mange arbeidsplasser ikke oppfatter seg forpliktet til å forebygge og hindre seksuell trakassering etter arbeidsmiljøloven. Regjeringspartiene stemte nok en gang imot. Det betyr at de ikke tar innover seg de historiene, oppropene og studiene som viser det store omfanget av seksuell trakassering.

Lavterskeltilbud for håndheving av saker om seksuell trakassering er en historisk seier, men det er ikke Grande sin seier, det er en seier på tross av henne og regjeringen. Vi trenger ikke en likestillingsminister som er flinkest til å ta æren for andres arbeid, vi trenger en likestillingsminister som er med i kampen mot seksuell trakassering året rundt.

Og de som virkelig fortjener en stor takk i denne saken er alle kvinnene som sa #metoo og organiserte alle oppropene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.