I RANA ER VI
kommet i skvis mellom tre statsråder. Vi vil ha Brende, Gabrielsen og Steensnæs på banen i samspill. Utgangspunktet er det største kvikksølvutslippet i Norge og flimmer på el-nettet, men perspektivet handler om næringspolitisk strategi for Norge. Vi fokuserer på et industrielt og miljøpolitisk kinderegg, men statsrådene mumler uklart om høna og egget. Brende, helten fra Sellafield, skygger heimebanen og vil ikke møte oss. Steensnæs toet sine hender fra Stortingets talerstol for to uker sida, og for en måned sida hadde Gabrielsen innovasjonspolitikken i støpeskjea, men hva som kommer ut av den er ikke gitt.
For oss ranværinger startet det med fokus på en lokal og global miljøsak. Men den kan føye seg inn i en overordna tenking omkring statens rolle for teknologiutvikling og vår evne til å være i internasjonalt ledende, til å sette grensemarkeringene når BAT - best tilgjengelig teknisk standard settes på internasjonalt plan.
KORT FORTALT
starta det med Norges største gjenvinningsbedrift, Fundia Armeringsstål AS, heretter Fundia. Den gjenvinner det meste av skrapjern i landet, samt en del importert skrap. Skrapgjenvinning er ressurseffektivt. Det er miljøindustri. Men kvaliteten på skrapet er ikke alltid god. Det betyr utslipp. Utslipp av bl.a. kvikksølv og andre tungmetaller. Utslippene skaper lokal utrygghet. Kvikksølv er dessuten et stort internasjonalt problem. Det er dokumentert høye nivåer av organiske miljøgifter og kvikksølv i Arktis og vi har gjennom avtaler forpliktet oss til å arbeide for reduserte utslipp gjennom bl.a. pilotprosjekter. Fundia har utvikla teknologi som kan redusere kvikksølvutslippene som nå er på om lag 140 kg. pr. år med 90-95%. Bedriften fikk pålegg fra SFT om å redusere utslippene og tidsfrist. Den har brukt 22 mill. kroner for å utvikle teknologi og kjøre pilotprosjekt. Deretter ble pålegget lagt i skuffa, med begrunnelse av at det ikke bør gjennomføres før konkurrerende industri får samme pålegg. Jeg finner det rimelig at bedriften ikke skal ha dårligere konkurransevilkår enn konkurrentene og jeg ber ikke om «at pisken skal svinges».
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger