Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Brenn bladene!

Blader som FHM er ikke bare feminismens fiende. De sørger for å holde gutter på topp i taperstatistikken.

HOLD KJEFT, A! Du ha\'kke klina en gang!». Den norsk-somaliske gutten blir sablet ned av den tøffeste gutten i klassen. Det har vært holdt kurs mot seksuell trakassering for tiende klasse på en osloskole. Gutten som får kommentaren har akkurat fortalt at han synes seksuell trakassering er dårlig, og at hvis han får en datter vil han ikke at hun skal bli utsatt for det. Nå synker han sammen i stolen og holder kjeft. Den tøffeste gutten i klassen kunne like gjerne sagt: «Hold kjeft, a! Du er ikke mann nok!».

De vanligste skjellsordene som brukes på ungdomsskolen er hore og homo. Det verste en gutt kan bli kalt er homo. Du skal være mann nok, for å klare deg gjennom ungdomstida uten altfor mange banesår. Mannsforskeren Robert Connell mener at den viktigste komponenten i den hegemoniske maskuliniteten er å være heterofil, helst så synlig som mulig. Og da bør du kline med så mange damer som mulig.

GUTTENE PÅ ungdomsskolen har maskulinitetsidealer som de måler seg selv og hverandre mot. Hvordan du oppfyller kravene som gjør deg til «mann» har betydning for din plass i hierarkiet. Han som snakker omsorgsfullt om sin kommende datter, når ikke høyt opp her. Empati og omsorgsfullhet gir ikke poeng. Den tøffeste gutten i klassen snakker fra toppen av hierarkiet. Han har klina, og i klassen forsvarer han seksuell trakassering, fordi noen jenter ber om det . Det er ifølge hans logikk slik at jenter som går med bare mager, ber om å bli klådd på eller kalt hore. De får skylde seg selv. Ikke ulikt hva noen dommere konkluderer med i norske rettsaler.

JENTENE I DENNE tiendeklassen lider under guttenes håpløse machoidealer. Men de er ikke de eneste. Den norsk-somaliske gutten lider, og det gjør kanskje den tøffeste gutten også. For idealene han strekker seg mot, er dårlig tilpasset skolesystemets idealer. I hvert fall om han bruker mer tid på å imponere de andre guttene enn på å imponere læreren. Og som konkurrerende innenfor det tradisjonelle maskulinitetshierarkiet, der muskler og damer gir poeng - er det store muligheter for at klassens tøffeste vil få sin plass i «taper-statistikken», også etter at karakterboka er delt ut. For gutter og menn taper på områder der maskulinitetsidealene deres kolliderer med samfunnets krav om individuell selvrealisering. Det kan være menn som blir psykisk syke etter en skilsmisse, fordi de ikke har snakka om personlige problemer med andre enn sin ekskone. Menn som utsetter legebesøket til de nærmest er døden nær, fordi de er redd for sykdom og svakhet. Eller gutter som står i skolegården og er livredde for å bli kalt homo.

SOSIOLOGENE Camilla Jordheim Larsen og Willy Pedersen skriver i rapporten Bytte, kjærlighet, overgrep: seksualitet blant ungdom i randsonen at gutter mangler et språk om å være offer for seksuelle overgrep. De beskytter seg heller ikke slik som jentene gjør, og havner ofte i farlige situasjoner. Men hva gjør man med det? Et av Willy Pedersens tideligere svar har vært å rette pekefingeren mot feminismen - det er feministene som har skylda for at det er lite fokus på gutter som offer for seksuelle overgrep. Men han bør rette den en annen vei. Mannlige akademikere må slutte å skylde på feminsmen, og begynne å gå til angrep på den hegemoniske maskulinitetens talspersoner.

Ifølge Kåre Bulies kommentar om manneblader, «En harry historie» i Morgenbladet, er norske menn de ivrigste leserene av det internasjonale bladet For Him Magazine, FHM. Dette bladet er en eneste lang machohyllest av mannen som objektiverer og nedlegger damer, og som mangler innlevelsesevne og mulighet til å føre en samtale om sin egen svakhet. Nå tror jeg det er mange menn forholder seg til FHM som mange gjør til dameblader: De kikker på bildene av damer som mer eller mindre påkledd, men leser sjeldent teksten.

DET ER LIKEVEL et poeng å kikke nærmere på teksten, siden det er det som skaffer magasinet legitimitet. I juni-utgaven gjør «journalisten» Mats Schjølberg Ulshagen en reportasje hvor han tester ut ulike sider av mannelivet i ulike aldre. Som 5-åring sloss han med de andre guttene, som 15-åring kunne han fortelle oss at guttene hadde sloss så mye at de nå kjente sin plass i hierarkiet. «Journalisten» forteller at han river ranslen av en av jentene og hiver den opp på taket.

DE FLESTE som har lest voldsstatistikk vet at for en dame er det mest vanlig å bli slått og plaget av en mann hun kjenner, mens for menn er det vanlig at de slår hverandre. Dette bygger FHM opp under, som normal maskulin sosialisering. Kameratskap handler om din plass i hierarkiet, som effektivt stanser muligheten til å snakke om problemer når de oppstår, fordi det å vise svakhet vil gjøre at du faller i verdi på maskulinitetesskalaen.

POPULÆRE: Norske menn er de ivrigste leserne av det internasjonale bladet For Him Magazine, FHM. Bladet er en eneste lang machohyllest av mannen som objektiverer og nedlegger damer, skriver Hannah Helseth fra tidsskriftet Fett, som er ute med nytt nummer idag.
POPULÆRE: Norske menn er de ivrigste leserne av det internasjonale bladet For Him Magazine, FHM. Bladet er en eneste lang machohyllest av mannen som objektiverer og nedlegger damer, skriver Hannah Helseth fra tidsskriftet Fett, som er ute med nytt nummer idag. Vis mer

Nå stemmer ikke bildet FHM maler av mannen. De fleste menn snakker med vennene sine og klarer å forholde seg til damer som noe annet enn objekter, men det gjør derimot ikke idealmannen til FHM.

MASKULINITETSIDEALER der menn er vandrende seksuelle maskiner gjøres verneverdig av slike machoblader, og er her ligger kjernen til menns personlige trøbbel. Machoidealene som kommer til uttrykk i For Him Magazine, er til hinder for menns mulighet til å føle, inngå i relasjoner med damer, være syke og snakke om seksuelle overgrep. En av forutsetningene for å talesette seksuelle overgrep er muligheten til å være offer. Hvis menn blir fortalt hele tiden at de skal være macho-menn som alltid er klare for «å nedlegge» damer blir det umulig å fortelle om overgrep.

MEN LITT SELVKRITIKK til slutt. Er ikke feminister også medskyldige i å beskrive mannen som en objektiverende ansvarsløs tosk? Tja, til tider har feminister overdrevet alle menns dårlige egenskaper og deres altomfattende makt. Når feminister insisterer på at alle menn er bærere av en undertrykkende maskulinitet, så stenger de rommet for den norsk-somaliske gutten. Vår felles utfordring er hvordan vi skaper en kultur som fremelsker vår norsk-somaliske helt, slik at han ikke setter seg og holder kjeft når kommentarene hagler i klasserommet. Det er på tide at kule og frihetselskende gutter brenner sine FHM-blader, slik feministene brøyt med husmoridealet på 70-tallet for å vinne sin frihet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media