Filmanmeldelse: «BELLE»

Brennaktuell drømmeverden

«Skjønnheten og Udyret» gjenopplives i «Belle», men filmen burde boret dypere i de negative konsekvensene av et liv på sosiale medier.

SE TRAILER: I den japanske animasjonsfilmen «Belle» kommer tenåringsjenta Suzu over den virtuelle verden «U» - en verden med over fem milliarder brukere. Her er hun ikke lenger Suzu, men BELLE, en verdensberømt sanger. VIDEO: Selmer Media Vis mer
Publisert

FILM: En uskreven regel hevder at animasjonsfilm alltid er best å se på originalspråket. Tradisjonen for å gi utenlandske animasjonsfilmer norske stemmer, er først og fremst for å sikre at den yngste målgruppen kommer seg på kino - og forstår hva som sies. Dette gjelder også for den japanske tegnefilmmusikalen «Belle», der alle sangene, som også er oversatt til norsk, har egne budskap. Da er det greit at filmen ikke er på et språk få av oss forstår noe av.

«BELLE»

Animasjon

Regi: Mamoru Hosoda
Skuespillere: Norske stemmer: Hannah Storm, Herman Tømmeraas, Victor Sotberg, Scott Maurstad, Ida Cathrine Holme Nielsen, Sidney Louise Lange
Premieredato: 17. juni 2022
Aldersgrense: 9 år

«Original, men ikke advarende nok.»
Se alle anmeldelser

Inspirert av Disney-filmen «Skjønnheten og udyret», prøver «Belle» å bli en moderne klassiker med sosial brodd. Tenåringsjenta Suzu, stemmelagt av Hannah Storm, har distansert seg fra alle etter at moren hennes druknet. Den en gang så livlige, sangelskende jenta, er blitt en grå mus som ikke slipper noen tett inn på seg.

Drømmenes verden

Men som folk flest har Suzu en smarttelefon, og hun begynner å benytte seg av en app, den teknologiske nyvinningen «U». Det er en app som lar brukeren få ta del i en virtuell drømmeverden. Brukeren blir en slags avatar, en ugjenkjennelig versjon av seg selv, som henter fram skjulte sider. Og det er her Suzu får muligheten til å være Belle. Når hun kobler seg på «U», blir Suzu ei vakker jente med en gudegitt sangstemme. Hun får hundretusenvis av følgere, og alle lurer på hvem Belle er i virkeligheten. Ingen av klassekameratene er inne på tanken om at den deprimerte Suzu kan være en sangstjerne.

Så trues idyllen i «U». Et Udyr med arr over hele ryggen, bryr seg ikke om reglene i den virtuelle verdenen. Han slåss med alle og enhver, og lager kaos. Hvis man ikke får stanset Udyret og avslørt hvem personen bak er, vil det ikke være fred å få for resten av brukerne.

Belle derimot, hun ser noe ingen andre ser i den stygge skapningen. Det kan da ikke bare være hat som driver Udyret? Og kan hun gjøre noe for å hjelpe Udyret før identiteten hans blir avslørt?

Isolering og hat

Tematikken i «Belle» er på mange måter brennaktuell. I en hyperdigitalisert verden er det å ha en bruker på nærmest alle sosiale medier blitt den nye normen. Den virtuelle verden har for en god del av oss begynt å bli et sted vi kaller «hjem». Samtidig er drittslenging og hatprat enkelt å lire av seg på nett. De unges selvbildet avhenger av likes og antall følgere, og hvem som helst kan skjule seg bak en bruker.

«Belle» burde boret dypere inn i de mer negative konsekvensene av et liv på sosiale medier. Sosial isolering, depresjon og avhengighet burde vært mer framtredende i en film som skal sette fokus på nettbruken vår. I stedet velger filmen å bli overforklarende når det kommer til karakterenes mimikk, gester og replikker for å skildre selve handlingen.

Nettvett

Sangpartiene er etterlengtede pauser, men selv om de til tider grenser til det episke, er det fullt mulig at ingen av låtene rekker å sette seg på hjernen før du er på vei ut fra kinoen. En kjenningsmelodi ville gjort dette enklere.

Men «Belle» er uansett en original film som kommer inn på temaer som ikke før har fått plass i tegnefilmsjangeren. Jeg skulle bare ønske at den var modigere slik at refleksjonene rundt nettvett underveis og etter filmen, kunne bli diskutert.

Det er det ikke bare de yngste av oss som har godt av. Det gjelder oss alle.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer