Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Brennaktuelt debattinnlegg om tvangsekteskap

Jurist Terje Bjøranger krimdebuterer.

AKTUELL: Terje Bjøranger er politimann og jurist, og har tidligere jobbet i UDI. Nå debuterer han med en krimroman om tvangsekteskap. Foto: LARS EIVIND BONES
AKTUELL: Terje Bjøranger er politimann og jurist, og har tidligere jobbet i UDI. Nå debuterer han med en krimroman om tvangsekteskap. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANMELDELSE: To unge kvinner blir drept hjemme i familiens leilighet i Oslo. Den yngste søsteren Nadia overlever, fordi hun klarer å gjemme seg for drapsmannen.

Men vil hun kunne føle seg trygg fra nå av?  

Brennaktuell Krimbøker kan ikke ofte sies å være brennaktuelle debattinnlegg, men Terje Bjørangers debutroman «Den tredje søsteren» faller trygt innenfor den kategorien.

Dessuten tar den for seg et tema som alle har hørt om, men sikkert ikke like mange har satt seg grundig nok inn i. Stikkordet er tvangsekteskap.  

Terje Bjøranger er politimann og jurist, har jobbet i UDI og drevet nettstedet tvangsekteskap.net. Med andre ord burde han ha bakgrunn for meningene og påstandene han framsetter i «Den tredje søsteren».  

To kulturer Boka maler et deprimerende tidsbilde, med utgangspunkt i pakistanske jenter som blir dratt mellom to kulturer.

De er født i Norge, vokst opp i Norge, tar høyere utdannelse i Norge — men i mange tilfeller vil familien på et visst punkt stoppe døtrenes integrering. Jentene skal giftes bort med en slektning fra Pakistan.  

Handlingen i «Den tredje søsteren» settes i gang med en fin og var skildring av møtet mellom to unge mennesker — Nadia og vestkantgutten Emil — og kjærlighetsforholdet som vokser fram mellom dem i løpet av noen måneder. Inntil det smeller, og Nadias to søstre blir drept, mens hun selv bryter sammen etter den grusomme opplevelsen.  

Pakistan Journalisten Mikkel — en skjeggete MC-bamse — har jobbet sammen med Nazma, en av de drepte søstrene, og engasjerer seg så sterkt i drapssaken at han i mer eller mindre grad samarbeider med politiet, spesielt førstebetjent Mia Bjørnsson. Sammen jobber de seg nærmere et svar på hvorfor jentene ble drept, men for å finne løsningen må Mikkel reise til landsbygda i Pakistan.  

image: Brennaktuelt debattinnlegg om tvangsekteskap

«Den tredje søsteren»  er en dramatisk historie, som fortelles på en realistisk og direkte måte. Dessuten lar forfatteren aldri stoffet bli tørt og teoretisk, han illustrerer hele tiden det han vil ha fram på en handlingsmettet måte, og presenterer sin agenda uten at det går ut over spenningsnivået.

Utvilsomt høstens mest aktuelle krim.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!