Brennende hjerter

GYMNASLÆRER PEDEREN: Brennende hjerter og idealisme, ja, men også politiske, historiske og økonomiske analyser. Hvor er dette i Molands film?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg husker da fjernsynet kom, i min tidlige ungdom. Nyhetene rett inn i stua. Jeg tror det er vanskelig for dagens unge å forstå hvilken effekt de autentiske levende bildene hadde. Biafra-krigen. Hvilket inntrykk det gjorde for en medievant ungdom å se sultende barn så å si idet de døde. Det innebar en rystelse som kanskje kan sammenliknes med den folk fikk første gang de så bildene fra de tyske konsentrasjonsleirer. Det var ikke til å bære. Gjør noe! Og så bildene fra Vietnam. Det hjalp ikke akkurat at det var oppgangstider. Dette er bakteppet, det er i denne konteksten jeg ser mitt eget politiske engasjement, der begynte det. Jeg var for ung til å stå på perrongen da AKP-ml toget gikk, men jeg skal ikke forsverge at jeg hadde hoppet på om jeg hadde hatt muligheten, så fortvilet var jeg over min maktesløshet, så hjemsøkt av de døende barna, så skamfull over å befinne meg «i et av verdens rikeste land», så sterkt var mitt ønske om forandring.Så kan jeg jo håpe at jeg i så fall hadde hatt vett nok til å hoppe av når jeg ante hvor det bar. Men hvor det bar er ikke poenget her, det er et forterpet faktum. Men hvorfor hoppet så mange på og ble så lenge? Det er det vanskelige å forklare. Mange har forsøkt, den som greier det best er Dag Solstad i boka om gymnaslærer Pedersen, mens Hans Petter Moland i så måte gjør en dårlig jobb i filmen av samme navn. At noen hoppet på AKP-ml-toget må for uinnvidde fortone seg som mer vanvittig etter å ha sett filmen, enn før.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer