Brenner for nytt forlag

Klassekampen-journalistene Bendik Wold og Nils-Øivind Haagensen har sagt opp i avisa. De skal starte et nytt forlag.

– Vi har proklamert mye i mediene de siste åra. Nå er tiden kommet for å demonstrere, vise hva vi mener er god litteratur, sier Bendik Wold.

Sammen med Klassekampen-kollega Nils-Øivind Haagensen skal han starte Flamme Forlag AS. Forlaget blir et datterselskap under den nyfusjonerte Cappelen Damm-paraplyen. Mens de to forleggerne skal eie tjue prosent, sitter Cappelen Damm på majoritetsposten på 80 prosent.

– Jeg tror det kan skje spennende ting når et smalt, subjektivt, litterært prosjekt møter et stort velsmurt forlagsmaskineri. Det finnes mange småforlag som slår seg til ro med lave opplag og subkulturell eksklusivitet. Vi håper å unngå det når Cappelen Damm hjelper til med distribusjon og markedsføring, sier Wold.

Sprenge grenser

De skal gi ut ny, norsk og oversatt skjønnlitteratur, men vil ikke nevne forfattere foreløpig. Smakebiter kan komme allerede i høst, men den første ordinære utgivelsen kommer neste vinter.

– Det er ingen hemmelighet at jeg liker litteratur som er personlig, privat, henvendende, oppriktig, direkte, sannferdig. Og litt gal, sier Haagensen.

Wold savner litteratur som tør å sprenge grenser mellom ulike kunstformer.

– Vi trenger litteratur som opererer mer som moderne bildekunst, konseptuelt og idébasert. Mye norsk samtidslitteratur er altfor streng på å vokte grensene overfor andre kunstformer, sier han.

FLAMME PÅ: Nils-Øivind Haagensen og Bendik Wold slutter i Klassekampen for å starte forlag. Det er ikke utenkelig at de to skal utgi egne bøker. Foto: STEINAR BUHOLM
FLAMME PÅ: Nils-Øivind Haagensen og Bendik Wold slutter i Klassekampen for å starte forlag. Det er ikke utenkelig at de to skal utgi egne bøker. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer

Vil øke turtallet

Deres forbilder i den internasjonale forlagsverden er amerikanske McSweeney’s og svenske Vertigo.

– Som forleggere vil vi agere. De store norske forlagene er forsiktige med å uttale seg om litteratur. Vi vil bruke vår journalistiske bakgrunn til å ta ordet og sette i gang diskusjoner, rett og slett spre hygge og engasjement, øke turtallet litt, sier Haagensen.

Og det nye forlaget vil kommunisere på flere nivåer enn bare med den innbundne boka.

– Nettet er en kanal vi vil benytte oss av. Kanskje vi bruker kopimaskinen også. Alle bøker trenger ikke være gave- og praktutgivelser. Vi skal være raskere og rausere enn de etablerte forlagene, sier Haagensen.

Skamløst subjektive

Forlaget har eksistert som et undergrunnsforlag siden 2001. De har blant annet utgitt det hjemmekopierte magasinet «Flamme på!» hvor de har invitert etablerte og uetablerte forfattere til å skrive. Det nye forlaget består foreløpig bare av de to.

– Vi har en nokså unik forlagsidé som er tuftet på at vi skal være skamløst subjektive i vår utvelgelse. Vi tenker ikke å gjemme oss bak et ullent begrep om «kvalitet», sier Wold.

– Prosjektet vårt er å prøve å få til en slags samtale om litteratur. Hvis vi er heldige, klarer vi å dytte litteraturen i den retningen som interesserer oss. Så får alle andre ta seg av alt det andre, sier Haagensen.

Personbasert

Administrerende direktør Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm gleder seg over nyetableringen.

– Alt forleggeri er personlig. Det viktigste vi gjør er å ta vare på relasjonene mellom forfattere og forlag. Selv om vi på markedssiden er opptatt av å opptre samlet som store og sterke, ønsker vi å etablere små og store redaksjonelle enheter.

At Flamme Forlag er etablert som et datterforlag under Cappelen Damm-paraplyen er et resultat av det, sier Jenssen.

– Hva er ved forlagskonseptet falt dere for?

– Vi liker Bendik og Nils-Øivind. Det er nesten så enkelt. Det aller meste av forleggeriet er basert på personer. Jeg tror Bendik og Nils-Øivind kan skape gode relasjoner mellom forlaget og ulike forfattermiljøer, sier Jenssen.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 969569028


Varnish cache server