Anmeldelse: Thomas Marco Blatt - «Tiden er ilden vi brenner i»

Brennhet thriller

Thomas Marco Blatt har skrevet en intens klimathriller om en verden som er gått av hengslene.

DEBUTANTPRISEN: Forfatter Thomas Marco Blatt mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris 2006 for «Slik vil jeg måle opp verden». Foto: Kolon forlag.
DEBUTANTPRISEN: Forfatter Thomas Marco Blatt mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris 2006 for «Slik vil jeg måle opp verden». Foto: Kolon forlag. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Thomas Marco Blatt har skrevet en fortettet roman om en mor og en datter på ferie i Portugal. Etter hvert som hetebølgen presser gradestokken opp mot femti grader, utvikler den seg til en apokalyptisk klimathriller.

Trykkende varme

De har reist til Algarvekysten for å komme bort fra alt som minner dem om en dramatisk bilulykke sist vinter. Moren er søvnløs, mens datteren føler seg overvåket av hotellpersonalet. Etter ulykken har ektemannen flyttet fra dem. Han vil at de skal utredes av en psykolog og sender truende tekstmeldinger. Det er altså ikke bare trykkende varmt, men de er også under konstant press.

Da de mistenker at noen har snoket i sakene deres, flykter de nordover. Men heller ikke der føler de seg trygge. For hver dag stiger temperaturen, og med stort sett sikre grep skrus spenningen til.

For ikke bare skildrer Blatt den kaotiske stemningen under ferieoppholdet, men i korte tilbakeblikk får vi også brokker av deres forhistorie. Når den skjebnesvangre bilturen skildres i andre kapittel, vet vi hvordan den vil ende. Det skaper en intens kontrast mellom familieidyllen i bilen og den varslede ulykken. Men også på mer diskrete måter plasserer Blatt varsler om farer og død omkring i sine flakkende skildringer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer