Brenning av kroppshår som tv-underholdning?

Japansk tv-trend til Norge.

(Dagbladet.no): Mandag benket 647 000 norske tv-seere seg foran skjermen for å få med seg premieren på «Ylvis møter veggen».

Seertallet gjør programmet til TVNorges største suksess siden første sesong av «Heia Tufte» i 2005, og markerer starten på en ny tv-trend i Norge. Dette er nemlig et japansk konsept, og nå forberedes det flere programmer basert på japansk tv-underholdning.

En underholdningsform som er blitt avskrevet som barnslig, tullete og meningsløs andre steder i verden.

- «Ylvis møter veggen» representerer den humoren som har blitt dyrket fram der. Japanerne har lange arbeidsdager med mye stress og press, derfor kobler de helst av med upretensiøs underholdning som bare er for moro skyld, sier Ingerid Medhus i TVNorge til Dagbladet.no.

Ren underholdning

«Ylvis møter veggen» er en fornorskning av det japanske konseptet «Tunnels No Minasan No Okagedeshita», ofte referert til som «Human Tetris» eller «Hole in the Wall» utenfor Japan, der en vegg med et hull i et eller annet rart format kommer susende mot deltagere i trange sølvtrikoter. De som ikke kommer seg gjennom hullet dyttes ned i et lite basseng.

- Dette er bare så ren underholdning som det er mulig å få det til å bli. Helt meningsløst, men utrolig morsomt, sa Bård Ylvisaker selv om showet da brødreparet ble intervjuet av VG i slutten av juni.

Utsagnet får støtte av Medhus, som mener suksessen har flere grunner.

Brenning av kroppshår som tv-underholdning?

- Dette har for det første vært en farsott på YouTube. Mange har sett det der, så konseptet var godt kjent. For det andre er Ylvis-brødrene et kjent merkenavn i humorsammenheng og Kjetil André Aamodt gjorde sin debut som programleder, noe jeg tror vakte en hel del nysgjerrighet. Også er det totalt uforpliktende moro, folk liker det, sier Medhus til Dagbladet.no.

Suksesseksport

Programideen har til nå blitt eksportert til 20 land, blant dem Argentina, Malaysia, Litauen, Israel, Russland, India, USA, og nå sist Sverige og Norge.

Søndag hadde den svenske utgaven «Hål i väggen» premiere på TV6. 580 000 svensker så på, og selv om tallet er mer beskjedent enn TVNorges, både i størrelse og ikke minst andel av folket, ble det rekord.

- Det er den hittil best leverte svenske produksjonen i TV6-historien, sier Anders Knave, programsjef for Viasatkanalene TV3, ZTV og TV6 til DN.se.

Og det kommer mer. Neste år viser TVNorge en skandinavisk versjon av japanske «Silent Library» i samarbeid med svenske og danske Kanal 5.

Høy smerteterskel

Innspillingen av «Silent Library» har allerede startet i Stockholm.

MADE IN JAPAN: «Ylvis møter veggen» er ett av flere tv-konsepter som nå er kjøpt inn til Norge. Og her er det mye rart... Foto: TVNORGE
MADE IN JAPAN: «Ylvis møter veggen» er ett av flere tv-konsepter som nå er kjøpt inn til Norge. Og her er det mye rart... Foto: TVNORGE Vis mer

Lag fra Danmark, Sverige og Norge skal konkurrere mot hverandre i programmet, som går ut på at deltakerne skal være så stille de makter mens de utsettes for mer eller mindre smertefull humortortur. Dette foregår selvsagt på et bibliotek.

- Du har kanskje sett programmet «Silent Library» på internett. Nå kan du være med selv. Vi ser etter vennegjenger med stor humoristisk sans, en god dose konkurranseinstinkt og høy smerteterskel, sto det å lese på TVNorges hjemmeside da kanalen søkte etter deltakere tidligere i sommer.

Se klipp fra den japanske utgaven her.

- Dette er jo en skandinavisk samproduksjon, men den byr ikke på noen språkproblemer fordi det er om å gjøre å være helt stille. De som konkurrerer vil utsettes for forskjellige plagsomme ting. I likhet med «Ylvis møter veggen» er dette kun for gøy, bare humor, forklarer Medhus.

Japansk trend

Klipp fra japanske tv-show har boblet lenge på YouTube. Nå kan man snakke om en japansk tv-trend i Skandinavia.

Viasats Anders Knave mener den til en viss grad har oppstått som en motvekt til det som har vært mest populært her hjemme de siste åra.

- Tv handler om trender. Man leter stadig etter nye ting. En lengre tid har vi hatt mye realitysåpe og folk som synger på tv. Japansk crazyness kjennes friskt, nytt og spennende med sterke farger og mye støy. Men det handler ikke bare om å kopiere japanerne. Det finnes et nesten brutalt innslag i japansk underholdning som vi erstatter med glimt i øyet. Pennalismen skulle ikke gå hjem hos vårt publikum, forklarer Viasats Anders Knave til DN.se.

TVNorges Ingerid Medhus lover imidlertid at den skandinaviske versjonen av «Silent Library» er tro mot det opprinnelige konseptet, det blir litt brutalt.

- Ja, deltakerne kommer til å utsettes for flere smertefulle ting, som napping av nesehår og brenning av kroppshår. Det blir ubehagelig, men selvsagt ikke skadelig.

BLIR STRAFFET: Denne stakkaren blir straffet fordi han tapte en lek i «Silent Library» - konseptet som også kommer til Norge.
USKYLDIG MORO: Ingerid Medhus mener japansk humor er som den er fordi japanerne har harde arbeidsdager, og vil slappe av med upretensiøs underholdning.