Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Lykkelandet»

Brennpunkt legger seg flate etter bildetabbe i tiggerdokumentar

- Vi skulle gjort et bildesøk, sier redaktøren.

KOFFERT MED PENGER: Brennpunkt sier selv at Facebook ble deres viktigste kilde for å avdekke bakmennenes luksusliv. Men flere av bildene tilhører etter alt å dømme ikke disse bakmennene. Foto: Skjermdump
KOFFERT MED PENGER: Brennpunkt sier selv at Facebook ble deres viktigste kilde for å avdekke bakmennenes luksusliv. Men flere av bildene tilhører etter alt å dømme ikke disse bakmennene. Foto: Skjermdump Vis mer

(Dagbladet): - Det var kofferten jeg stusset over. Den var stappfull med euro, og jeg så at det måtte dreie seg om millioner av euro. Der startet det, da sjekket jeg bildet i Google-søk, sier Karl Henry Nøkling (61) til Dagbladet.

Han har gått Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet» i sømmene.

I dokumentaren, hvor det kommer fram at et tiggernettverk i Bergen har tjent millioner på organisert tigging, gateprostitusjon og salg av narkotika, blir det vist til bilder av store mengder kontanter i ulike valuta og luksusliv.

Bildesøk i Google

Brennpunkt-redaksjonen har saumfart bakmennenes Facebook-profiler for å finne bildene.

NRK BEKLAGER: Brennpunkt-redaktør Odd Isungset legger seg flat angående dette bilde og sier redaksjonen burde har gjort et bildesøk. 
NRK BEKLAGER: Brennpunkt-redaktør Odd Isungset legger seg flat angående dette bilde og sier redaksjonen burde har gjort et bildesøk.  Vis mer

Men Nøkling fant ut ved å gjøre et enkelt bildesøk i Google, at flere bilder brukt i dokumentaren etter alt å dømme ikke stammer fra bakmennene selv.

Bildet av kofferten som er full av penger, er lagt ut på flere nettsider, ifølge Google første gang i 2012 på en portugisisk nettside.

Nøkling viser også til et bilde som viser en haug av iPhoner, som også finnes igjen på Google.

Vil vurdere å fjerne

Brennpunkt-redaktør Odd Isungset legger seg flat angående bildene.

- Hvorfor gjorde dere ikke et bildesøk?

- Vi har presentert en rekke bilder som de har tatt selv, hvor de på de fleste også poserer selv, og skrytebilder i mengder som de på poster på sine egne Facebook-sider, presentert som deres egne. Når det er sagt, så er det opplagt at vi burde gjort et bildesøk for kvalitetssikre bildene vi fant. Det er et par bilder som er presentert i dokumentaren, som ikke burde vært der. Det er bare å beklage, sier Isungset til Dagbladet.

Han vil nå se på om de skal fjerne bildene. Bildet av pengekofferten fronter blant annet programmet på NRKs nettsider.

- Dokumentaren har skapt debatt på et felt hvor frontene er steile. Er du redd for at dette undergraver tilliten til dokumentarens innhold?

- Nei. Hoveddokumentasjonen står fast. Dokumentaren handlet hovedsakelig om grenseoverskridende kriminalitet, narkosalg og prostitusjon, som uten tvil er bekreftet av politikilder, sier Isungset.

RØD KOFFERT: Denne røde kofferten, fylt opp med kontanter, tilhører et alt å dømme ikke bakmennene i nettverket Brennpunkt omtaler i dokumentaren «Lykkelandet». Foto: Skjermdump / NRK
RØD KOFFERT: Denne røde kofferten, fylt opp med kontanter, tilhører et alt å dømme ikke bakmennene i nettverket Brennpunkt omtaler i dokumentaren «Lykkelandet». Foto: Skjermdump / NRK Vis mer