Brennpunkt stoppet program om patentjegere

- I dette tilfellet hadde vi behov for å gå en ekstra runde.

- UTSATT:  Jeannette Platou er programleder for NRKs dokumentarserie Brennpunkt. Forrige uke annonserte hun et program om patentjegere, men dette ble likevel ikke sendt. Foto: NRK
- UTSATT: Jeannette Platou er programleder for NRKs dokumentarserie Brennpunkt. Forrige uke annonserte hun et program om patentjegere, men dette ble likevel ikke sendt. Foto: NRKVis mer

(Dagbladet): NRKs «Brennpunkt» stoppet programmet om «Patentjegerne», som etter planen skulle sendes tirsdag kveld.

På vanlig vis ble det i forrige uke vist et lite klipp av neste «Brennpunkt» på slutten av programmet.

«En tidligere forsker på Odontologisk fakultet i Oslo hevder at et svensk firma søkte patent på en oppfinnelse hun hadde gjort. Oppfinnelsen kan bli verdifull på det internasjonale helsemarkedet. Forskeren mener at professorer ved Universitetet i Oslo hjalp det svenske firmaet med å søke patent på hennes resultater. Brennpunkt spør om det er for enkelt for universitetsansatte å søke og selge patenter privat og drive business på si, i strid med lover og regler?», var beskrivelsen av programmet som lå ute på de ulike programsidene.

Men tirsdag var programmet tatt av sendeplanen, uten noen forklaring. I stedet viste de et program om Operasjon Odin, «en unik historie fra den kalde krigen».

- Ekstra runde Dagbladet var tirsdag kveld i kontakt med redaktør i «Brennpunkt», Odd Isungset. På spørsmål om hvorfor NRK ikke sender programmet om patentjegerne som planlagt, svarer han følgende:

- Det er fordi vi jobber med en mengde dokumentarer til enhver tid, og i dette tilfellet hadde vi behov for å gå en ekstra runde, sier Isungset til Dagbladet.

- Skal dere sende programmet ved en senere anledning?

- Det foretar vi en vurdering av, sier Isungset.

- Kan du si noe om hvorfor dere valgte å ikke sende programmet?

- Det ser jeg ingen grunn til. Dette er en intern prosess, sier han.

- Kvalitetssikring Dagbladet har vært i kontakt med forskeren som omtales i programmet, som henviser til NRK.

Dagbladet har forsøkt å nå Isungset onsdag uten hell. Etter å ha kontaktet informasjonssjef for NRK, Øyvind Werner Øfsti, får Dagbladet følgende kommentar på sms hvor Øfsti skriver at «det er ikke uvanlig at rekkefølgen på programmer blir endret i sendeskjemaet».

- Dette er en redaksjonell vurdering knyttet til upublisert materiale. Kvalitetssikring og diskusjon om publiseringstidspunkt er helt vanlig i NRK, slik det vel også er i Dagbladet, skriver informasjonssjef videre i sms-en.

Siden utdyper Øfsti på telefon at det fortsatt er mulig at programmet skal sendes på NRK.

- Det er veldig viktig å understreke at programmet er utsatt, og at det etter planen skal sendes. Igjen må jeg si at jeg er informasjonsansvarlig og ikke redaktør, så jeg kan ikke garantere at programmet sendes, men det er utsatt, sier Øfsti til Dagbladet.

- Kan du si noe mer om hvorfor?

- EKSTRA RUNDE:  Odd Isungset er redaktør for Brennpunkt i NRK. Han forteller at de ble nødt til å gå en ekstra runde med programmet Patentjegerne.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
- EKSTRA RUNDE: Odd Isungset er redaktør for Brennpunkt i NRK. Han forteller at de ble nødt til å gå en ekstra runde med programmet Patentjegerne. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Jeg kan ikke si noe mer utover at dette er en intern redaksjonell vurdering i Brennpunkt, og at dette ikke er uvanlig, svarer Øfsti.

- Er det trusler om søksmål som gjør at programmet ikke sendes som planlagt?

- Det har jeg ingen kommentar til. Dette er en redaksjonell vurdering knyttet til et internt anliggende, sier Øfsti.

- Programmet ble teaset i forrige uke, har det oppstått noe i tidsrommet etter det som gjør at programmet ikke sendes som planlagt?

- Det er egentlig det samme jeg har sagt hele veien. Det drives kvalitetssikring, og fra tid til annen stoppes program også i NRK. Jeg vil ikke gå noe nærmere inn på hvorfor, fordi det er en redaksjonell vurdering, sier Øfsti.

- Du sier kvalitetssikring. Programmet ble teaset som at det skulle sendes, men er likevel utsatt. Var kvalitetssikringen for dårlig?

- Jeg viser til kommentaren som Odd Isungset har gitt, og generelt ønsker vi ikke å gå inn på redaksjonelle vurdering, sier Øfsti.

- Kan du avkrefte at det har vært trusler om søksmål?

- Jeg har ingen flere kommentarer utover de jeg allerede har gitt, sier Øfsti.

Dagbladet har også vært i kontakt med Det odontologiske fakultet.

- Jeg har ingen kommentar til saken, sier fakultetsdirektør Tove Langhaug til Dagbladet.

- KVALITETSSIKRING:  informasjonssjef for NRK, Øyvind Werner Øfsti, sier at programmet er utsatt for å kvalitetssikres. Foto: NRK
- KVALITETSSIKRING: informasjonssjef for NRK, Øyvind Werner Øfsti, sier at programmet er utsatt for å kvalitetssikres. Foto: NRK Vis mer