Brent av NRK

Skuespilleren selv er opprørt. Produsenten protesterer. Norsk Skuespillerforbund har engasjert advokat. Alt fordi NRK viste Gørild Mauseths elskovsscene fra «Brent av frost» uten tillatelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Se klippet her

cnews

-  Dette er et overtramp og et misbruk av NRK. Uten tillatelse ble scenen tatt ut av sin kunstneriske sammenheng og vist på TV. Dobbelt ille blir overtrampet av at Gørild og jeg skrev en kontrakt for å sikre at denne scenen aldri skulle brukes isolert. Dette var NRK åpenbart kjent med. Likevel ble filmklippet vist forrige mandag, konstaterer Jan-Erik Gammleng i Barentsfilm.

Han var produsent for «Brent av frost», som ble spilt inn i 1996 og kom på kino året etter. En film som er berømt for scenen der rollefigurene til Gørild Mauseth og Stig Henrik Hoff elsker i en robåt full av levende fisk.

Viste originalen

Forrige mandag viste «Store studio», som ledes av Anne Lindmo og Per Sundnes, deler av denne scenen. Etterfulgt av et klipp fra den ferske kinofilmen «Kill Buljo», der sexscenen blir parodiert.

Prosjektleder for «Store studio», Haagen Guttu, bekrefter at han var kjent med Mauseths motforestillinger på forhånd:

-  Noen uker i forveien hadde hun uttalt i Dagbladet at den aktuelle scenen fra «Brent av frost» var klausulbelagt. Og at hun ikke ønsket den brukt utenfor sammenheng. Vi fikk derfor en av NRKs jurister til å se på saken. Konklusjonen var at vi hadde retten på vår side og kunne bruke klippet.

-  Hvorfor?

-  Vi føler ikke at vi har brukt klippet ut av sammenheng. «Kill Buljo» parodierer «Brent av frost». Dersom vi skulle forklare parodien, måtte vi vise begge scener. Hvilket vi gjorde. Tilsvarende parodierte scener fra «Titanic» og «Karate Kid» ble også vist. Vårt formål var altså ikke å brette ut en naken kropp, sier Guttu, som legger til:

-  Når Gørild Mauseth åpenbart likevel reagerer, tar vi det på dypeste alvor.

Det er ingen overdrivelse å si at Mauseth reagerer. Da Dagbladet ville trykke et bilde fra scenen - i samme sammenheng som NRK - for to måneder siden, ga hun klar beskjed. Å trykke bildet ville medføre søksmål. Dagbladet valgte å ikke trykke bildet.

Hadde skriftlig avtale

-  I løpet av de ti åra siden filmen kom, har jeg fått mange henvendelser om bruk av klipp eller stillbilder fra denne scenen. Svaret har alltid vært nei, sier Jan-Erik Gammleng.

Han skrev nemlig en kontrakt med Gørild Mauseth den gangen i 1996: -  Vi diskuterte markedsføring av filmen, og ble enige om at denne scenen ikke skulle brukes utenfor sin kunstneriske sammenheng. Dette skrev vi også ned en avtale om.

-  Og hva er den kunstneriske sammenhengen? -  Filmverket «Brent av frost». Med andre ord; skulle du se elskovsscenen måtte du se filmen på kino. Eller video. Filmen eksisterer den dag i dag ikke på DVD, opplyser Gammleng.

-  Har norske medier trykket bilder eller vist klipp fra scenen før «Store studio» gjorde det nå? -  Det har kun skjedd én gang før. Også på NRK, i TV-showet «Uti vår hage». Etter å ha blitt gjort oppmerksom på misbruket den gang, henvendte vi oss til NRK og klaget. Derfor er det ekstra nedslående at NRK nå begår samme overtramp på nytt.

Kan ende i retten

Gammleng har medvirket i en rekke filmer og TV-produksjoner. Han kjører nå saken gjennom sin fagforening, Norske film- og tv-produsenters forening.

-  Skulle NRK stå på sin tolkning av sitatretten, og den i tillegg viser seg juridisk holdbar, er dette bekymringsfullt. Da har ikke vi filmskapere lenger råderett over det vi produserer, konstaterer Jan-Erik Gammleng.

-  Vil dere gå til sak?

-  Jeg vil ikke forskuttere noe før vi har fått en skriftlig redegjørelse av NRK. Men saken egner seg for å bli testet av retten.

Advokat på saken

Det mener også Norsk Skuespillerforbunds leder, Agnete Haaland. På vegne av Mauseth har hun satt forbundets advokat, Eirik Djønne, på saken.

-  Som skuespiller vil man gjerne strekke seg langt, dersom nakenhet er formålstjenlig for å øke en films kunstneriske verdi. Samtidig ønsker man å beskytte seg mot at kunsten blir tabloidisert. I utlandet blir det mer og mer vanlig at kvinnelige skuespillere inngår kontrakter som skal forhindre sensasjonelle oppslag av slike bilder. Dette er en meget viktig prinsipiell debatt, sier Haaland.

-  I Gørild Mauseths tilfelle viser NRK til sitatretten, og mener i tillegg at klippet ble brukt i en relevant sammenheng?

-  Dette er langt utenfor sitatretten. For øvrig må NRK respektere de individuelle avtaler som blir inngått mellom skuespiller og produsent. Jeg støtter Gørilds opprørthet over å bli misbrukt, sier Haaland.

NRK varslet

Juridisk direktør i NRK, Olav A. Nyhus, er kjent med at Gørild Mauseth og skuespillerforbundets advokat Eirik Djønne vil forfølge saken.

-  Ifølge Djønne reagerer forbundet på at NRK har vist det aktuelle filmklippet. Vi har bedt ham rette en formell skriftlig henvendelse. Denne vil bli behandlet så fort den foreligger, sier Nyhus.

Det springende punkt i tvisten mellom skuespillerforbundet og NRK vil trolig dreie seg om tolkning av sitatretten i forhold til åndsverkloven.

-  Om sitatretten heter det at den skal brukes «i samsvar med god skikk, så langt forholdene tilsier det», opplyser Olav A. Nyhus.

Forundret Mauseth

Gørild Mauseth sier til Dagbladet at hun er forundret over NRK.

-  NRK har spurt utallige ganger - blant annet da jeg vant Amanda for rollen i nettopp «Brent av frost» - om å få vise denne scenen. Jeg har alltid sagt nei.

-  Nå har NRK altså vist scenen to ganger, til tross for at flere andre redaksjoner i samme bedrift - deriblant Frokost-TV og «Sommeråpent» - har spurt, fått nei og respektert avslaget.Mauseth vil nå la Norsk Skuespillerforbund og Jan-Erik Gammleng kjøre løpet i forhold til NRK.

OPPRØRT: Gørild Mauseth fortviler over at NRK har brukt elskovsscenen uten tillatelse for andre gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer