LEDER

Visumnekt til Russland

Brent Brende i iskulda

Ingen grunn til håp om unntak for Norge når det gjelder Russlands motsanksjoner.

INDIGNERT: Utenriksminister Børge Brende (H)
INDIGNERT: Utenriksminister Børge Brende (H) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Det ble denne uka klart at stortingsrepresentantene Trine Skei Grande og Bård Vegar Solhjell er nektet visum til Russland. Det er både beklagelig og skadelig for forholdet mellom Norge og Russland. Men er det egentlig overraskende? Skal man tro utenriksminister Børge Brende så er det det. Da den russiske visumnekten ble offentlig kjent var han uvanlig krass. Etter å ha kalt den «urimelig» og «usaklig» flere ganger, trakk Brende pusten, og slo til med at visumnekten er: –Helt urimelig. Helt usaklig.

Brende var åpenbart moralsk indignert, og mente han hadde grunn til det. Og det har han forsåvidt, for det også denne saken handler om er Ukraina. Det dreier seg om Russlands annektering av Krim og rolle i krigen i Øst-Ukraina, de vestlige sanksjonene mot Russland, og de russiske motsanksjonene mot Vesten, deri opptatt Norge. Men var det klokt å øse seg diplomatisk opp, slik Brende gjorde for åpne TV-kameraer?

Grunnen til at Dagbladet stiller spørsmålet er det som kom fram under Brendes seanse med pressen, og etterpå. Brende sa selv at UD alt i slutten av november i fjor visste at Skei Grande og Solhjell var nektet visum til Russland. Etter hvert ble det klart at Russland hadde presentert ei liste fra EU og for Norge – som kjører en blåkopi av EUs sanksjonspolitikk – over personer som er nektet visum til Russland. Skei Grande og Solhjell sto på denne lista.

Da blir det besyndelig at Brende under sin seanse med pressen sa at regjeringen helt til det siste hadde gode håp om å få visumnekten til Skei Grande og Solhjell omgjort. Nå vet ikke Dagbladet hva som ga UD disse forhåpningene. Folk med kjennskap til saken har fått fullstendig munnkurv. Men i det store bildet når det gjelder konflikten mellom Russland og Vesten, så er det ingen som helst grunn til håp om unntak for Norge når det gjelder Russlands motsanksjoner. Russland har gjort det klart at deres motsanksjoner handler om øye for øye, tann for tann.

Dagbladet deler Brendes oppfatning av at det vestlige sanksjonsgrunnlaget er noe helt annet enn de russiske svarene. Men virkeligheten er at det synet deler man ikke i Moskva. Og virkeligheten er som regel ingen dårlig diplomatisk ledetråd.

Nå er utenrikskomiteens besøk til Moskva utsatt på ubestemt tid. Forholdet til Russland er iskaldt, og den diplomatiske tøværet som utenrikskomiteens besøk til Moskva skulle være en del av, er avblåst. Det er viktigere enn at Brende har fått en skrape i lakken, og krøll i buksepressen på diplomat-dressen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer