Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Republikanerne står bak Kavanaugh

Brett Kavanaugh griner seg hele veien til høyesterett

Metoo er glemt i Washington.

RASENDE: Brett Kavanaugh har fortsatt Donald Trump og republikanernes støtte som ny høyesterettsdommer etter sitt oppsiktsvekkende vitnemål i senatet. Foto: Jim Bourg / Reuters
RASENDE: Brett Kavanaugh har fortsatt Donald Trump og republikanernes støtte som ny høyesterettsdommer etter sitt oppsiktsvekkende vitnemål i senatet. Foto: Jim Bourg / Reuters Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han gråt og hulket, han raste, han anklaget alle andre for å lyve og fabrikkere bevis. Ikke rart Brett Kavanaugh er Donald Trumps kandidat til amerikansk høyesterett.

Washington har aldri sett noe liknende. Ingen har sett noe liknende. Vi måtte gni oss i øynene. En godt voksen mann som er nominert til det høyeste embete, en plass i USAs allmektige høyesterett, bryter sammen for åpen scene. Han blir så overveldet av selvmedlidenhet at alle sluser åpner. Det renner fra nesa, fra øynene; han drikker vann i et tempo som om han forsøker å kompensere for væsketapet. Han sørger over at han aldri har kunnet måle seg med sin far, særlig når det gjelder å skrive dagbok. Hans far var en fantastisk dagbokskriver, en han prøvde å leve opp til. Han raser mot demokrater og liberale; det er en sammensvergelse, det er urettferdig, det er et hevntokt mot hvite privilegerte menn som ham selv. Han har alltid vært snill mot kvinner. Noen av hans beste venner er kvinner. Han har ansatt opptil flere av dem. Faktisk er han en champion for kvinner! Han har døtre. Døtrene hans ber for Dr Christine Blasey Ford.

FORLOT SALEN: En rekke demokratiske senatorer har forlatt Senatet i protest før avstemmingen om Brett Kavanaugh. De fire senatorene som gikk ut var Sheldon Whitehouse, Richard Blumenthal, Mazie Hirono og Kamala Harris. Video: CNN Vis mer

Hva sier tydeligere at han er uskyldig enn at døtrene hans ber for hans anklager?

Han har aldri hatt black out. Men hvem liker ikke øl? Alle drikker vel øl? Han snakker mye om øl til å være en som nesten ikke drakk og alltid var i kontroll, men Christine Blasey Ford, hun sier hun bare drakk en øl den kvelden, ikke at han var der, men er nå det så sannsynlig? En øl? Kan det ikke være mulig at det var mer enn bare en, og at hun ikke husker riktig?

Det var dumt at det sto så mye nedsettende om jenter i årboken hans, det måtte han innrømme, men det reflekterte ikke hans sanne jeg. Han hadde faktisk aldri sex da han var ung. Han var idrettsstjerne og toppstudent og en av de kule gutta, men han hadde aldri sex. Han var jomfru.

Så han kunne ikke ha forgrepet seg på Dr Ford den kvelden, som han for øvrig ikke husket, men ikke fordi han hadde drukket for mye, for det gjorde han aldri. Alle som sier at han ofte drakk for mye og forandret personlighet i fylla, lyver. Han respekterte kvinner. Dessuten var ikke en gang denne Christine i de samme sosiale lag som ham, så det ville ikke vært naturlig at han hadde omgått henne, langt mindre forsøkt å voldta henne i fylla. Han var jomfru og drakk nesten ikke.

Dette er min historie og jeg sverger til Gud at den er sann.

Omtrent slik lød det. Ovenstående er dessverre en ganske presis gjengivelse av en kommende høyesterettsdommers vitnemål, om enn med noen tolkninger og noe ironi. Herved innrømmet og advart for dem som ikke så høringen, eller dem som ønsker å gi Kavanaugh tvilen bokstavtro gjengivelse kan skape, selv om alle vet at det er misvisende.

Dette handler heller ikke om Donald Trump eller forståelsen av ham og hans tilhengere. Dette handler om US Supreme Court.

12 timer etter dette oppsiktsvekkende og alarmerende vitnemålet stemmer republikanerne i justiskomiteen for å innstevne Kavanaugh til senatet for avstemning. Brett Kavanaugh vil trolig om kort tid utnevnes på livstid til høyesterettsdommer i USA, hvor han vil ta avgjørelser som har alvorlige konsekvenser for amerikanere flest. Hans standpunkter er ultrakonservative, også når det gjelder abort, og hans alternativ er enda verre sett med liberale Amerikas øyne.

Men man kunne i det minste vente et rasjonelt hode og et kjølig temperament. Høyesterettsdommere er bare mennesker, de og, men det er foruroligende når de oppfører seg som forurettete fjortiser. Hvordan vil de da utføre jobben sin når temaet er kontroversielt?

Men amerikanerne liker visst disse umodne mennene for tida. Ustabile privilegerte overklassegutter som går av hengslene når de møter motstand. Det er likevel en ting å velge en umoden narsissist til president, noe annet er høyesterett. For livstid.

Den amerikanske advokatforeningen er bekymret. De vil ha en FBI-etterforskning før avstemningen, slik at man i det minste på papiret kan henlegge saken på grunn av bevisets stilling. Dr Ford hadde jo ingen dokumentasjon. Hun virket bare skremmende troverdig. Ta ikke mitt ord for det; Fox News mente det.

Brett Kavanaugh derimot prosederte som om han var i retten. Hans beste forsvar var at det ikke fantes bevis og dessuten var døtrene hans lei seg.

Republikanerne skjønte selv at dette scenarioet tok seg dårlig ut. De hadde lært noe av Anita Hill-saken på begynnelsen av 1990-tallet da et hvitt mannlig panel knuste en afro-amerikansk kvinnes rykte for åpen scene. Så de stilte ingen spørsmål til Dr Ford. Men da Kavanaugh skulle vitne benyttet de sjansen, med senator Lindsay Graham i spissen, til å si hva de virkelig mente. Ingen av dem var dumme nok til å beskylde Dr Ford direkte for å lyve, men de nølte ikke med å anklage henne for å være iscenesatt av demokrater.

Problemet til anklagerne og skeptikerne, og dette inkluderer Aftenpostens lederskribent, er at Christine Blasey Ford beviselig hadde tatt opp saken i parterapi før Kavanaugh ble nominert. Hun hadde med andre ord snakket om det lenge før saken ble politisk betent. Hun hadde også kontaktet sin representant i Kongressen da Kavanaughs navn dukket opp på en shortlist, altså for å informere og advare om forholdet før nominasjonen. Det er ikke riktig som Aftenposten og andre hevder at hun plutselig dukket opp i siste fase og at timingen dermed fremstår som suspekt. Hun hadde prøvd å varsle i god tid før Trumps nominasjon.

Men de ga blanke i varslet.

Det er ord mot ord som i mange av disse sakene. Men du skulle tro etter metoo-bevegelsens brutale gjennombrudd det siste året, at selv eldre privilegerte menn i Washington DC, «the good ole boys», passet seg for å avfeie anklager om overgrep som bakvaskelser og taktikk. Til slutt avslørte de mektigste mennene i Washington DC at de i grunnen gir faen så lenge deres mann får jobben.

Eller griner seg til den.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!