Anmeldelse: Chris Holsten - «Bak en fasade (del 1)»

Bretter ut sjela

Chris Holsten debuterer på norsk med et minialbum.

«ALBUM»-DEBUT: Chris Holsten er en del av et skrivefellesskap som på kort tid blitt blant våre beste tekstforfattere på morsmålet. I morgen gir han ut første del av et debutalbum på norsk. Foto: Emma Sukalic
«ALBUM»-DEBUT: Chris Holsten er en del av et skrivefellesskap som på kort tid blitt blant våre beste tekstforfattere på morsmålet. I morgen gir han ut første del av et debutalbum på norsk. Foto: Emma Sukalic Vis mer
Publisert

«Bak en fasade (del 1)»

Chris Holsten

Pop/elektronika

Utgitt: 2021
Plateselskap: Warner Music Norway

«Låtene er bedre enn produksjonen.»
Se alle anmeldelser

MINIALBUM: Chris Holsten (28) ble for alvor allemannseie etter «Stjernekamp» i 2018 og «Hver gang vi møtes» både vinteren 2020 og igjen da programmet jubilerte noen måneder seinere. I programmet ble han kjent med Frida Ånnevik, og sammen fikk de en stor hit med «Hvis verden» - som også ble Årets låt under Spellemannprisen. Lillestrømlingen gjorde ikke bare et meget sympatisk inntrykk, han skapte seg en ny karriere som norskspråklig artist.

Albumdebut på norsk

Holsten albumdebuterte med «Cold Hearts» for et drøyt år siden. I morgen kommer albumdebuten på norsk, «Bak en fasade». Det vil si, ordet album er en aldri så liten tilsnikelse. Foreløpig er det bare et minialbum på fem spor (på til sammen 14 minutter). I likhet med flere andre artister har han, eller plateselskapet, valgt å dele opp albumutgivelser. De lanseres som et album og ikke en ep, men vi må vente lenge på resten. Del to kommer vinteren 2022.

Dette er selvfølgelig en erkjennelse av at låter for lengst er blitt viktigere enn album. Når Holsten samtidig uttaler at det å jobbe med et albumformat har vært en viktigere prosess enn å slippe singler, og at det «har vært lettere å skrive helhetlig og holde på den røde tråden», er det vanskelig å forstå logikken med å dele det opp.

13 millioner avspillinger

Låtene er ikke noe enmannsverk. De er skrevet i samarbeid med Synne Vo, Alexander Fallo, Emelie Hollow, Lars Rosness og Benjamin Giørtz og produsert av de to sistnevnte og Holsten sjøl.

To av de fem låtene på dette minialbumet er allerede ute, så det er ikke så mye igjen. «Smilet i ditt eget speil» ble gitt ut som singel allerede i mars, og har nærmere 13 millioner avspillinger på Spotify. Sangen om ikke å ha det godt med seg sjøl fikk en ny boost da Kevin Mgubua sist lørdag sang den i «Stjernekamp»:

«Elska av de andre men du elska ikke den du var
For gutten inni bildet klarte aldri å finne gode svar
De sa du dansa på roser
De sa du aldri tro feil
Men det var en ting du savna
Det var smilet i ditt eget speil»

Viktig bidrag

Psykisk helse er for alvor blitt et tema i musikken, og her serverer Holsten et viktig og vektig bidrag - enkelt og sparsommelig orkestrert.

«Bare når det regner» er den andre singelen som er ute, en velprodusert, halvakustisk låt som avslutter dette minialbumet på en fin måte. Jeg kunne tenkt meg flere av disse låtene, spilt på «analoge instrumenter».

Tittellåten «Bak en fasade» er elektronikabasert og er innom den samme tematikken som «Smilet i ditt eget speil», med en falsettsyngende Holsten. Av og til, som her, har han en tendens til å svelge ordene. Det er ikke noe stort problem, men det ødelegger litt av flyten.

Savner kjæreste

I «Hun jeg ikke vet hvem er» blir han minnet på at han er alene og savner en kjæreste, og denne lengselen kommer også til uttrykk i «Falle i søvn».

Chris Holsten gjorde meget lurt i å melde overgang til norsk. På kort tid er han, med skrivehjelp fra flere, blitt en av de beste nye norskspråklige artistene til å formidle «ekte følelser» på en troverdig måte. Men for mange av de fem låtene har fått en rein, men også overraskende enkel og tradisjonell produksjon. Her kunne det vært tatt noen grep for å løfte dem enda noen hakk ut av det tidvis litt statiske lydbildet. Som singelen «Bare når det regner»!

Chris Holsten innleder en lang norgesturné i Båtsfjord 1. oktober.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer