Anmeldelse: Kristian Kristensen - «2003»

Bretter ut sjela

Kristian Kristensen går nye veier på konseptalbumet «2003».

PERSONLIG: Kristian Kristensen gjør en interessant stilendring på personlige - og private - «2003», ni år etter at han kom til semifinalen i «The Voice». Foto: Sondre Røe
PERSONLIG: Kristian Kristensen gjør en interessant stilendring på personlige - og private - «2003», ni år etter at han kom til semifinalen i «The Voice». Foto: Sondre Røe Vis mer
Publisert

«2003»

Kristian Kristensen

Pop/soul/rap

Utgitt: 14. januar 2022
Plateselskap: Warner Music

«Synger livet sitt fram til nå.»
Se alle anmeldelser

ALBUM: Med låtene «Feit liten taper» og påfølgende «Desperat» er Oslo-bosatte Kristian Kristensen (29) fra Harstad ved selve kjernen av hva albumet «2003» handler om, en personlig reise fra ung og usikker gutt til den personen han er blitt i dag.

Vi er vant til at Kristensen skriver og synger livet sitt i sangtekster, og her har han gjort det i form av et konseptalbum som er innom barndom og oppvekst, familie, ensomhet, frykt, psykiske lidelser, kjærlighet, død, tilhørighet og utenforskap. Med mere. Kristensen har rett og slett begått en slags sjølbiografi i låtform.

«Himmelsk» hyllest

Det er også en hilsen til en svært viktig person i livet hans: «Denne plata e en slags hyllest til mamma. Ho va der hele veien. Fra æ va en feit liten taper til æ va desperat i Oslo - hun så mæ som ingen andre.»

Som en ekstra klem avslutter han det ganske så sjølutleverende albumet med en av hennes yndlingssanger, «Out of The Rain» fra filmen «Bad Influence» (1989), skrevet av Tony Joe White og innspilt av blant andre bluesdronninga Etta James.

Låten nevnes både i åpningen «2003» og en slags reprise/fortsettelse, «Æ trur det va i 2003», som leder opp til «Out of the Rain» - den eneste låten han har gitt ut på engelsk. Den er verdt ventetida fram til spor elleve!

Jeg skal ikke forlange at Kristensen må synge mer på engelsk, men hans versjon av «Out of The Rain», akkompagnert av en elgitar, piano og enkel koring, er «himmelsk» - helt til den glir over i en søt og rørende gratulasjonssang fra 26-årsdagen hans i mai 2018. «2300» er ikke bare personlig, men også privat!

Rap/soul/pop

Om du er glad i låter som «Lyset», «Tårnet», «Du ga mæ viljestyrke» og «Kan du lære mæ» (nominert til årets hit i Spellemannprisen i 2016), kan det hende at du trenger litt tid før du blir like glad i de nye. Men «belønningen» ligger der og venter på deg.

Hans første fulle album etter to minialbum, tre år gamle «Kor vi ende», var langt på vei ei ganske tradisjonell visepop-plate. Men - den hadde også noen antydninger om en liten stilendring i retning der han har havnet nå, som en særegen artist som nærmest lager seg en ny sjanger.

Stakkato

Den velkjente falsettsangen er fortsatt der, men i flere av låtene kan vokalen virke litt stakkato, litt på Cezinando-vis, en slags blanding av rap, pop og soul - som for å understreke at ordene er ekstra viktige. I stedet for å spille inn med stort band i studio har han produsert albumet sjøl på sitt eget soverom og piffet opp med diverse samplinger.

Han oppgir sjøl rapperen Kendrick Lamar som en inspirasjonskilde, ikke minst gjelder det hans helhetlige narrativ og konsepttenkning. Stilendringen illustreres også gjennom at «E du her» fra «Gressholmen» (2017) her gjentas i en minuttlang og ganske annerledes versjon.

Det nærmeste han kommer den gamle stilen på «2003» er «Desperat», som heller mot tradisjonell soul og der han høres ut som en krysning av Prince, Marvin Gaye og D'Angelo, eller noe sånt, og poporienterte «Du så mæ», «Æ vente på din kjærlighet» og «3 pakka sigaretta» - et rørende og usminka portrett av en kjær, hardtarbeidende og stressa mormor: «Det e ikkje så nøye / Så bare tare ta et trekk til av siggen / Du har levd et langt og hardt liv (...) Du etterlot deg bare tre pakka sigaretter i skapet / Som en fattig trøst.»

Det er hverdagsrealisme for deg!

Kristian Kristensen skal etter planen legge ut på en lengre norgesturne med start på Kolbotn 2. mars. Rockefeller i Oslo får besøk 18. mars.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer