Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Brev fra en latsabb

Jeg har snyltet på offentlige trygdeordninger, uten skam

Åpent brev til arbeid- og sosialministeren fra Kristian E. Hansen. Foto: Tønsberg Arbeiderparti
Åpent brev til arbeid- og sosialministeren fra Kristian E. Hansen. Foto: Tønsberg Arbeiderparti Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ærede arbeids- og sosialminister Robert Eriksson.

Jeg er en 46 år gammel mann med cerebral parese (CP) som i hele mitt liv har snyltet på offentlige trygdeordninger og sendt regningen til skattebetalerne — uten skam.

Det har seg slik at jeg gjerne står opp om morran. Mine motoriske evner og språklige utfordringer har gjort det vanskelig å finne høvelig arbeid til meg. Etter 25 år på uføretrygd, har jeg akseptert at sånn blir det mest sannsynlig fram til jeg fyller 67 år.

Du og dine venner sier at det skal lønne seg å jobbe. I utgangspunktet tenker jeg som deg. Ja jeg er lokalpolitiker for Arbeiderpartiet og synes at arbeidslinjen bør være hovedveien. Samtidig skal måten vi argumenterer på være skånsom. For motstykket til dette mantra er at det skal straffe seg å være syk.

Nå er det ikke bare argumenter, men når du tar fra mine kolleger, som har barn, 28.000 kroner i året, så blir vanskelig å gi barna den oppveksten de ønsker. Før valget hørte jeg deg snakke om barnefattigdom. Du utviste et stort engasjement. Jeg tvilte aldri på at dette var et ektefølt engasjement. Men foreldre som er uføre har ikke alltid det store økonomiske handlingsrommet.

De ønsker å gi barna sine fine opplevelser — som en bursdagsfest, en julegave de kan snakke om på nyåret, opplevelser i en sommerferie som ikke bare blir lang, men også kjedelig når kompisene er bortreist. Å ta fra mine kolleger denne muligheten er ikke pent. Du må gjerne ha med deg en ekstra voksen på aktiviteter og foreldredugnad og det kan bli vanskelig å slenge en ekstra slant i kassen som kan være eneste måten å løse dugnadsfloken på.

Har statsråden tenkt på hvordan det er for oss alltid å bli stemplet som en belastning for nasjonalregnskapet, føle at vi blir sett på som latsabber og snyltere? Det utenforskapet, som det blir pekt på hele tiden, blir forsterket gjennom disse argumentene.

Jeg husker at sponsorene dine i NHO hadde en svær konferanse hvor de snakket om velferdsfellen.

Jeg er svært takknemlig for at jeg med min helse er født inn i et velferdssamfunn som gir oss trygghet for inntekt når vi ikke kan forsørge oss selv. Når dine sponsorer kaller dette en felle, blir jeg utrygg på fremtiden.

Jeg håper du som statsråd kan tenke deg om en gang til om de kuttene som du foreslår er godt nok fundert. Dersom du ser at dette slår feil ut vil jeg få stor respekt for deg hvis du endrer mening.

-Innlegget opprinnelig publisert på TB.no

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!