Brev i solnedgang

«Dig my new typewriter! It's a bitch, with a good firm touch, nice small keys, nice quiet sound, direct keys...». Dette er åpningssetningen på et kjærlighetsbrev (Bic!) fra Jack Kerouac til Joyce Johnson 1. november 1957.

Beat-kongen la sjelden noe mellom hva gjaldt følelser i sine mange brev, enten det nå gjaldt skrivemaskiner, damer, drikking, dager på veien, gutta i San Francisco eller irrganger i litteraturen. Således er han i godt selskap med andre diktergenier, som både før og etter Kerouac har hjulpet sine seinere biografer med vektige bidrag. Ved simpelthen å skrive brev. Dessverre er dette en nekrolog over den litterære sjangeren brevsamlinger.

  • Ibsen, Hamsun, Strindberg, Dostojevskij, Hemingway, Olav H. Hauge, Olaf Bull. Alle har de fått posten sin gjennomgått på det mest private. Offentligheten har fått del i dem fordi de er biografisk viktige og i lykkelige tilfeller stor litteratur i seg selv. Og de gamle gutta skrev som desperate ulver.

Ibsen begikk for eksempel rundt 30000 brev. Bare gale mennesker finner på slikt i dag.

  • Alt var vel ikke like viktig sett i historiens lys, men de skrev. Og de skrev fordi de var nødt. Strindberg var ikke så veldig god på data, og Strindberg var stadig lite tilgjengelig på telefon. Men de levde på en tid da det fantes postkontor. Jo da, du leste riktig - p-o-s-t-k-o-n-t-o-r. Dermed ble det mat for historikere og biografer. Som nå står og speider tilbake ved veiens ende. For nå må det vel være slutt?
  • Telefonen, telefaksen og e-posten har langsomt tatt livet av den langsomme kommunikasjonsformen brev. Når skrev du et brev sist? Og når mottok du et personlig brev - i en konvolutt uten vindu? Kanskje greit på ett vis. Dataalderen har uansett gjort det av med mennesker med pen skrift. Nå bor det en reseptmaker i oss alle. Men vi er i ferd med å miste en litterær sjanger. Visst skrives det e-post. Og vi kommuniserer mer enn før. Men elektronisk post er en høyst muntlig - og rask - sjanger. Den litterære verdien er sjelden stor. Og de blir ikke tatt vare på, «delete»-knappen er et nanosekund unna. Så farvel, o brev. Vi lyser fred over ditt minne.
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 922359428


Varnish cache server