Brev til en prinsesse

Hele Norge snakker om Ingrid Alexandra. Erling Fossen gir den nye arvingen seks råd på sin dronningvei.

KJÆRE INGRID ALEXANDRA, Litt rart forresten at de kaller deg opp etter dronning Ingrid som var nært knyttet til det Vikske partiet; altså baglerne med forbindelser til danskene og kontinentet. I følge Trygve Bull så var det norske nei til EF i 1972 knyttet til sympatien for birkebeinerne i striden mot nettopp baglerne.

Nåvel, det er et sidespor. Jeg skriver til deg på vegne av alle oss som er kritiske til monarkiet, men som er rørt over den historiske hendelsen knyttet til din fødsel. Du kan bli den første regjerende dronning på seks hundre år. Mange spekulerer i om du blir dronning eller om monarkiet blir avskaffet. Jeg tror du blir dronning. Det finnes ingen politisk kraft som kan avskaffe monarkiet. I vårt langstrakte land er det en puddelbjeffende krimforfatter og en skrålete professor i statsvitenskap som fører an i kampen for å innføre republikk. Deres argumentasjon er enkel. I et moderne demokrati kan ikke makt arves, den må velges av folket. Men monarkiet har ikke lenger konstitusjonell makt, bare symbolsk. Og symbolsk makt kan ikke velges, men den kan arves. Den blir faktisk sterkere som følge av at den følger slekters gang. Kongehusets skjebne ligger i din families hender. Eller rettere sagt hos deg. Som potensiell dronning vil du for alltid ha en aura av storhet og mystikk knyttet til din person.

Jeg tar meg den frihet å gi deg noen gode råd om hvordan du skal oppføre deg:

1. IKKE VÆR DELTIDSPRINSESSE.

De siste tusen år har Norge hatt 42 dronninger. De aller fleste av dem var først og fremst bedratte hustruer og mødre underlagt en tyrannisk mann. I familien var kvinnen ikke et fullt ut realisert individ, men en generisk funksjon (søster, hustru, mor) som for så vidt kunne fylles av hvem som helst. Du kan ikke spille den samme offentlige rollen som Margrete Valdemarsdatter; dronningen som i overgangen mellom 1300- og 1400-tallet styrte både Norge, Sverige og Danmark med jernhånd, eller Elisabeth den 1. - jomfrudronningen som var den ubestridte hersker av England sent på 1400-tallet, men du er som følge av din arv selve førstekvinnen. Det er ikke en rolle du kan gå inn og ut av. Elsk din skjebne. Ikke gjør som faren og moren din som insisterer på å være alminnelige Jonny og Doris fra Stovner når livet som kronprins og - prinsesse blir for tøft.

2. ELSK BLITZLYSET.

Riktignok gjorde faren din en smart avledningsmanøver slik at ingen fikk tatt bilde av deg det første døgnet. Men allerede neste dag ble bildet av deg kringkastet til hele Europa. Du er født til blitzlys. Av blitzlyset henter du næring. Uten blitzlys er du ingenting. Uansett hva du gjør heretter, så ta det for gitt at noen følger med. Først i det du aksepterer at du blir overvåket uten at dine handlinger blir innskrenket av den grunn, kan du med rette kalle deg fri. Kants moralske imperativ må omskrives: Handle som om alle dine handlinger skal tåle offentlighetens lys. Privatliv er for puddinger.

3. VÆR EN AKTIV LATSABB.

Du behøver ikke være best til noe. I egenskap av å være kongelig skal du aldri gjøre et hederlig dagsverk i ditt liv. Avisene framstiller faren din som turboprins fordi han har hele to avtaler, Sentrumsløpet og reinskjøring på vidda, på bare tre dager. Hvordan klarer krompen det? Han må ha en umenneskelig fysikk. Det er viktig at du ikke gjør som faren og tanten din og prøver å bli best i noe. En gang for lenge siden hadde VG et oppslag på førstesiden der de skrev «Reser.veprinsen». Oppslaget kom fordi han fulgte i sin fars og bestefars fotspor og viste en sann sportsinteresse. Faren din var den gang reservecornerstang for fjerdelaget til Askers myggelag i fotball. Tilsvarende fikk din tante store oppslag da hun klarte å få syvendeplassen i et lokalmesterskap et sted i Nederland. Din viktigste egenskap er at du skal være karismatisk og ha overskudd når du representerer eller opptrer i media.

4. VELG DEG EN MANN FRA DIN EGEN STAND.

Eller kvinne. (Ta gjerne en Mia Hundvin). Lær av din bestemor. Feilen med henne er at hun prøver så hardt. Siden hun verken er bohem, adelig eller kommer fra en gammelrik familie prøver hun å snobbe oppover og oppføre seg som kongelig. Men hun blir oppfattet som altfor kald og hard. Din bestefar, Kongen, prøver ikke å være noe annet en seg selv. Han er en slacker. Du må finne en mann som er en dronning verdig. Selvfølgelig må han være kjekk og intelligent. Men han må framfor alt være sterk og være din likemann selv om han vet at du er førstekvinnen. Bare tenk på mannen til din slektning; den danske dronningen. Mannen lever et liv i skyggen av dronningen, frarøvet enhver form for verdighet. Ikke forhast deg med å finne en livsledsager. Ta den tiden du trenger. Det er du som skal gifte deg, ikke familien din, ikke det norske folk. Og heller ikke de tyske ukebladene.

5. LAG SKANDALER.

Det norske kongehuset har misforstått totalt. Det er ikke de kongelige som skal gå i bresjen og være moralske forbilder. Historisk har fremveksten av den puritanske moral vært knyttet til borgerskapet. Den kapitalistiske produksjonen krevde en streng moral der alle former for umoral måtte fjernes fordi det var økonomisk ulønnsomt. En arbeider som drakk var ubrukelig, og løsunger betydde store utgifter. De samfunnslag som sto utenfor denne produksjonen, anarkistene og adel/monarki, hadde ikke det samme økonomiske utbyttet av å være moralsk. For anarkistene, også Christiania-bohemen, var det radikalt å leve ut sider som ble skremt til taushet i den borgerlige familien, mens adelen ikke hadde forpliktelser og kunne føre et tilsvarende utsvevende og dekadent liv. De radikale anarkistene og den dekadente adelen fant hverandre i et slags umoralsk fellesskap. Slik som tanten din og mannen hennes.

6. GÅ DIN EGEN VEI.

La folk snakke. Som den første norske dronningen på seks hundre år er det ingen som kan hjelpe deg på din dronningvei. Den mest populære kinofilmen i Norge for tiden er filmatiseringen av Tolkiens store mesterverk Ringenes Herre. Den kan leses på mange måter, men også som dannelsesreisen til en ung mann som gjør alt han klarer for å unngå sin skjebne, men som til slutt blir voksen og gjør seg verdig til å ta kongerollen; kong Aragorn. Som den store filosof Spinoza avslutter sin storslagne Etikk med: Alt stort er vanskelig. Ditt liv er kanskje det vanskeligste av dem alle. PS! Håper faren og moren din klipper ut dette brevet og henger det opp over sengen din.

RÅD: Elsk blitzlyset. Uten blitzlys er du ingenting. Først i det du aksepterer at du blir overvåket uten at dine handlinger blir innskrenket av den grunn, kan du med rette kalle deg fri, skriver Erling Fossen til Ingrid Alexandra.