JAKTEN: TV-serien «Manhunt: Unabomber» har premiere 12. desember, og tar for seg FBIs jakt på Unabomberen, som sendte bomber i posten. Tre personer ble drept og 23 skadet før Ted Kaczynski ble pågrepet. Video: Netflix Vis mer Vis mer

Manhunt: Unabomber på Netflix

Brevbomberen terroriserte USA i 17 år. Slik var en av de mest omfattende menneske­jaktene i FBIs historie

Fra vidunderbarn til skrekk-bomber.

(Dagbladet): Til neste år er det 40 år siden Ted Kaczynski, kjent som Unabomberen, avleverte sin første bombe - skjult i en pakke.

Det skulle imidlertid gå 17 år før Kaczynski ble pågrepet av politiet. Da hadde han anonymt sendt og avlevert bomber som hadde drept tre mennesker og skadet 23 andre.

Det er denne årelange jakten som rulles ut i Netflix-serien «Manhunt: Unabomber», som har premiere tirsdag neste uke.

«Avengers»-stjerna Paul Bettany (46) har rollen som Kaczynski, mens Sam Worthington (41), kjent fra «Avatar», portretterer FBI-agenten James Fitzgerald, som hadde en sentral rolle i løsningen av Unabomber-mysteriet.

På rollelista finner vi også navn som Chris Noth («Sex og singelliv», «Lov og orden»), Jane Lynch («Glee») og Lynn Collins («True Blood»).

HOVEDROLLENE: Sam Worthington (til venstre) spiller FBI-agenten James Fitzgerald, mens Paul Bettany har rollen som Ted Kaczynski i «Manhunt: Unabomber». Foto: Chris Pizzello / Invision / NTB Scanpix
HOVEDROLLENE: Sam Worthington (til venstre) spiller FBI-agenten James Fitzgerald, mens Paul Bettany har rollen som Ted Kaczynski i «Manhunt: Unabomber». Foto: Chris Pizzello / Invision / NTB Scanpix Vis mer

Fra Harvard til hytte

Historien om Theodore Kaczynski er historien om vidunderbarnet som studerte matematikk ved prestisjeuniversitetet Harvard, og ble assisterende professor ved Berkeley kun 25 år gammel. Så, i 1969, sa han brått opp jobben og flyttet hjem til foreldrene i Illinois.

To år seinere flyttet han videre til Montana, der han bodde i en avsidesliggende hytte han selv hadde bygget. Det var i denne hytta han ble pågrepet av politiet i 1996, omgitt av bombekomponenter, tusenvis av sider med dagboknotater om blant annet bombeeksperimenter, og en ferdig bombe klar for sending.

MYSTISK: Slik var fantomtegningen av Unabomberen. I bakgrunnen er noen av Ted Kaczynskis personlige eiendeler, som ble auksjonert bort i 2011 til inntekt for ofrenes familier. Foto: David Goldman / AP / NTB Scanpix
MYSTISK: Slik var fantomtegningen av Unabomberen. I bakgrunnen er noen av Ted Kaczynskis personlige eiendeler, som ble auksjonert bort i 2011 til inntekt for ofrenes familier. Foto: David Goldman / AP / NTB Scanpix Vis mer

Da hadde Kaczynski gjennom 17 år plassert eller sendt hjemmelagde bomber som hadde gjort stor skade, under full anonymitet.

Pågripelsen var et resultat av en av de mest omfattende og kostbare menneskejaktene i FBIs historie. Som FBI skriver selv på sine hjemmesider:

«Hvordan fanger du et forskrudd geni som sikter mot å være den perfekte anonyme morderen - som bygger bomber som ikke lar seg spore og leverer dem til tilfeldige mål, som legger igjen falske spor for å forvirre myndighetene, som lever som eneboer i fjellene i Montana og ikke forteller noen om sine hemmelige forbrytelser?»

UNABOM

I 1979 satte FBI ned en gruppe som skulle etterforske det som ble kalt «UNABOM»-saken. Kodenavnet var bygget på det som så ut til å være Kaczynskis mål, universiteter og flytrafikk - UNiversity and Airline BOMbing targets.

ARRESTERT: Ted Kaczynski, kjent som Unabomberen, ble arrestert i april 1996. To år seinere ble han dømt til livstid i fengsel for å ha drept tre mennesker og skadet 23 andre. Kaczynski tilsto forbrytelsene. Foto: Reuters / NTB Scanpix
ARRESTERT: Ted Kaczynski, kjent som Unabomberen, ble arrestert i april 1996. To år seinere ble han dømt til livstid i fengsel for å ha drept tre mennesker og skadet 23 andre. Kaczynski tilsto forbrytelsene. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge FBI inkluderte arbeidsgruppen på det meste over 150 fulltidsetterforskere, analytikere og andre bidragsytere. Bombedeler ble gjenstand for alle mulige rettsmedisinske undersøkelser, og ofrenes liv ble gjennomgått i detalj.

Ingen av disse røpet noe som helst om Unabomberens identitet. Bombene var i alle hovedsak laget av skrapmateriale som var tilgjengelig nærmest hvor som helst. Etterforskerne fant seinere ut at ofrene var tilfeldig plukket ut.

FBI følte seg etter hvert sikre på at den anonyme seriebomberen hadde vokst opp i Chicago og seinere bodd i Salt Lake City og San Francisco, noe som viste seg å stemme. Men etterforskerne sleit med å komme noe nærmere bomberens identitet.

Teoriene om personens yrke varierte fra flymekaniker til vitenskapsmann, og FBI var ikke engang sikre på om det var en mann eller kvinne som sto bak.

MANIFESTET: Det skulle bli Ted Kaczynskis egne ord som avslørte ham. Etter at manifestet hans (bildet) ble publisert i to store aviser, gjenkjente David Kaczynski brorens tankegods, og meldte fra til politiet. Det førte til pågripelse av Unabomberen, etter en 17 år lang menneskejakt. Foto: NTB Scanpix
MANIFESTET: Det skulle bli Ted Kaczynskis egne ord som avslørte ham. Etter at manifestet hans (bildet) ble publisert i to store aviser, gjenkjente David Kaczynski brorens tankegods, og meldte fra til politiet. Det førte til pågripelse av Unabomberen, etter en 17 år lang menneskejakt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Manifest

Gjennombruddet kom da FBI valgte å bruke Kaczynskis egne ord mot ham.

I 1995 sendte nemlig seriebomberen FBI et manifest med 35 000 ord om hans motiver for brevbombingen, og hans syn på samfunnet.

Profileksperten James Fitzgerald var en pådriver for å få store aviser til å publisere Unabomberens manifest, i håp om at lesere ville identifisere forfatteren.

I et intervju med Bustle tidligere i år sa Fitzgerald at han var overbevist om at det fantes ledetråder i manifestet, som kunne bli sentrale i etterforskningen.

- Jeg sa: Denne fyren har gitt oss en gave, han har åpnet et vindu til sjelen sin. La oss dykke ned i dette og finne ut alt vi kan ut fra måten han bruker språket på.

  • Unabomber-saken er forøvrig ikke den eneste profilerte saken Fitzgerald har jobbet med. Han har også vært involvert i etterforskningen av mordet på JonBenet Ramsey.

Både Washington Post og New York Times publiserte Unabomber-manifestet, og FBI mottok tips fra tusenvis av lesere. Ett tips stakk seg imidlertid ut i mengden, skriver etterforskningsbyrået på sin hjemmeside: David Kaczynski og hans beskrivelse av broren Ted.

David ga FBI flere brev og dokumenter skrevet av broren. Da språkanalytikere sammenliknet brevene med Unabomberens manifest, satt de igjen med oppfattelsen av at det var samme forfatter som sto bak.

Det resulterte i en ransakelsesordre. Ted Kaczynski ble arrestert, og i 1998 ble han dømt til livstid i fengsel etter å ha tilstått bombingene. Han er i dag 75 år gammel, og sitter i høysikkerhetsfengselet ADX i USA.

Kilder: FBI, Washington Post, Newsweek, The Atlantic.