Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Norge, Brexit og EU

Brexit – hva betyr det for Norge?

Senterpartiets argumenter om folkestyret står rett og slett ikke til troende.

DRIVKRAFT: Dersom Brexitpartiet, ved Nigel Farage, nå skal være en drivkraft for at flere EU-land skal starte sin utmeldelsesprosess, er det en utvikling jeg som europeer må advare på det sterkeste mot, skriver innsenderen. Her snakker Farage til Brexit-tilhengere på dagen for utmeldelsen, 31. januar. Foto: Jonathan Brady / PA Press / NTB Scanpix
DRIVKRAFT: Dersom Brexitpartiet, ved Nigel Farage, nå skal være en drivkraft for at flere EU-land skal starte sin utmeldelsesprosess, er det en utvikling jeg som europeer må advare på det sterkeste mot, skriver innsenderen. Her snakker Farage til Brexit-tilhengere på dagen for utmeldelsen, 31. januar. Foto: Jonathan Brady / PA Press / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum skriver i Dagbladet 31. januar, at Storbritannia tar folkestyret tilbake.

Brexit-debatten startet i juli 2015 da det ble kjent at statsminister David Cameron ville ha en folkeavstemning om EU i Storbritannia.

De fleste er kjent med at vi i Norge har hatt to folkeavstemninger om EU, i 1972 og 1994, mens det i Storbritannia er vanlig med et representativt westministerdemokrati.

Det skal bli interessant å følge resultatene av utmeldingen, da parlamentet har avvist avtalen, mens EU vil at den skal gjelde, som forhandlet fram høsten 2019. Det nye valget ga flertall for at man skulle forlate fellesskapet 31. januar 2020 etter at statsminister Boris Johnsons avtale ble støttet av parlamentsmedlemmene.

Bakgrunnen for utmeldelsen er den britiske folkeavstemningen om medlemskapet som ble avholdt den 23. juni 2016, da 51,9 prosent av velgerne stemte for å forlate Den europeiske union (EU).

Storbritannia er en viktig handelspartner for Norge og jeg ønsker dem lykke til i sin nye tilknytningsform til EU.

Men at Storbritannia nå forlater fellesskapet er ikke et argument for at Norge ikke skal søke medlemskap i framtida, da ja-sidens argumenter om markedstilgang og innflytelse i det politiske fellesskapet gjelder ennå.

Utmeldelsen vil ha store konsekvenser for Norsk næringsliv da EU er vår viktigste handelspartner. Fellesskapet blir nå et land mindre. Det svekker innflytelsen til Storbritannia og gir EU mindre forhandlingsmakt i verdenspolitikken. Det er synd både for fredens, samhandlingen og ungdommen som skal studere, sin skyld.

Dersom Brexitpartiet, ved Nigel Farage, nå skal være en drivkraft for at flere EU-land skal starte sin utmeldelsesprosess, er det en utvikling jeg som europeer må advare på det sterkeste mot, da statene selv har ansvar for å finne ut av dette, uten britisk innblanding.

Senterpartiets argumenter om folkestyret står rett og slett ikke til troende. Europaparlamentet er et stort parlament som Norge burde delta i for å gi oss bedre innflytelse i det politiske fellesskapet.