KOMMENTARER

Brexit fra utslipp

Ikke alt går ikke på tverke i Storbritannia. Landet har på rekordtid laget verdens mest ambisiøse kuttplan for klimautslipp, skriver Geir Ramnefjell.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Ooooorder, oooorder. Lyden av speaker i underhuset, John Bercow, har blitt lyden av Storbritannia - landet der alt tilsynelatende er kaos. Men der Brexit har vært en studie i utsettelser og lammelse, har britenes grep om klimapolitikken på mange måter vært imponerende resolutt. Det har snart gått tre år siden britene stemte for å melde seg ut av EU, løsningen er likevel ikke i sikte. Men da FNs 1,5-gradersrapport kom i oktober i fjor, bestilte regjeringene i England, Wales og Skottland sporenstreks en rapport fra det britiske klimarådet. Knappe sju måneder seinere var resultatet klart. Selv om rapporten er levert i ekspressfart, er den et imponerende stykke arbeid både i omfang, ambisjoner og detaljering. Et forbilde, som norske klimapolitikere bør granske nøye.

Det er ingen grunn til å svartmale norsk klimapolitikk, den har mange gode planer og virkemidler. Men det er en klimalov her, ambisjoner i en regjeringserklæring der og forskjellige veikart for grønn konkurransekraft et annet sted. Med rapporten fra sitt klimaråd har britene fått et dokument som tetter hullene, som gir myndighetene og omverdenen en samlet oversikt. Den viser at det går an å få til kuttene, og ikke minst hvor de bør komme. Næringsliv, politikere og befolkning får beskjeden: hit skal vi, la oss begynne arbeidet. En skulle ikke tro det var mulig i disse dager, men det er grunn til å si: Look to Britain.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer