Brians ensomme krigsprotester ble prisbelønt kunstverk

Mark Wallinger fikk Turner-prisen for sin rekonstruksjon av Brian Haws krigsprotester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den britiske kunstneren Mark Wallinger er tildelt Turner-prisen for et politisk og detaljert prosjekt, nemlig rekonstruksjonen av én enkelt manns protester mot Storbritannias krigsdeltakelse i Irak.

2. juni 2001 startet Brian Haw sin ensomme demonstrasjon utenfor Parlamentet i London. Dag og natt har han protestert mot krigen, og slik blitt et sterkt symbol på det britiske folkets krigsmotstand.

23. mai 2006 ble standen ble fjernet av så mange som 78 politimenn, men kunstneren Wallinger rekonstruerte det hele og stilte det ut på Tate Britain.

Dumhet og hybris

Verket «State Britain» gjengir Haws protester ned til hver minste detalj: Bannere, plakater, fredsflagg, avisartikler, foto, teddybjørner og brukte teposer er blant de 600 tingene Wallinger har gjenskapt.

- Brian Haw er en bemerkelsesverdig mann som har ført en utrettelig kampanje mot den dumhet og hybris som preger vår regjerings utenrikspolitikk. I seks og et halvt år har han trofast holdt stand utenfor Parlamentet, som den siste uenige stemmen i Storbritannia, sa Wallinger under kveldens prisutdeling ifølge BBC.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer