SUKSESSFORFATTER: Marian Keyes har hatt stor suksess med sine såkalte chic lit-bøker. Men denne gangen blir kombinasjonen tung tematikk og lett stil en smule smakløs, mener vår anmelder. Foto: AGNETE BRUN
SUKSESSFORFATTER: Marian Keyes har hatt stor suksess med sine såkalte chic lit-bøker. Men denne gangen blir kombinasjonen tung tematikk og lett stil en smule smakløs, mener vår anmelder. Foto: AGNETE BRUNVis mer

Bridget Jones-aktig om voldtekt, kreft og mishandling

Dagboksaktig strandlektyre med tung tematikk som står grell kontrast til den lette stilen.

||| ANMELDELSE: Den irske politikeren Paddy de Courcy skal gifte seg. Nyheten er førstesidestoff i Dublin. Bruden Alicia er lykkelig over å ha fanget den karismatiske mannen med en sjarm og et driftsliv som sammenliknes med Bill Clinton. 

Tre andre kvinner er ikke fullt så lykkelige.

Transer
Marian Keyes åttende roman er en mastodont på syv hundre sider, der fire kvinner veksler om å fortelle sin historie. Ved siden av Alicia møter vi den lillahårede stylisten Lola. Hun er kjæreste med Paddy, men mister grepet om livet sitt da hun ser avisoppslaget om at han skal gifte seg. 

Bridget Jones-aktig om voldtekt, kreft og mishandling

Hun rømmer til den irske landsbygda og oppsøker det lokale arbeidskontoret, der saksbehandleren har en jobb til henne. Han er gift familiefar og transvestitt, og trenger hjelp til å skaffe seg kvinneklær.   

Døddrukken familiemor
Marnie hadde et forhold til Paddy i sin ungdom. Hun har nå to barn, snill mann og en jobb hun ikke helt takler. Marnie er alkoholiker. En kveld sprekker hun, får blackout og ender forslått på sykehuset. Ektemannen tar med barna og drar. Marnie havner i en forsoffen leilighet der hun drikker seg sanseløs.

Endelig er det Marnies tvillingsøster Grace. Hun er karrierebevisst journalist, selvvalgt barnløs og lykkelig gift med Damien. Hun får i oppdrag å intervjue bruden til Paddy. Også hun kjenner den kvinneglade politikeren. Livet hennes vakler da noen brenner opp bilen hennes og ektemannen begynner å treffe sin ekskone igjen.  Bedre blir det ikke av at hun må kutte ut røyken i solidaritet med et familiemedlem som har fått kreft.

Sex og samliv
Det går fort i svingene hos bestselgersuksessen Marian Keyes. Hun har gjort stor suksess med sine halvironiske og skravlete Bridget Jonesaktige romaner om smått og stort i moderne kvinners liv.

I denne boka er hun innom det meste. Travelt storbyliv. Skakt småbyliv. Barnløshet og småbarnshverdag. Venninneintriger og familiekonflikter. Sex og samliv.  

Smakløs tungletthet
Innimellom de mange sceneskiftene får vi kursiverte snapshots der en kvinne blir voldtatt, sparket, slått så blodet spruter og brennemerket med sigarett i hånden. Keyes sveiper også innom kreftofre, misbrukte innvandrerkvinner og tenåringsjenter som blir torturert. Men det er noe med den lette kjekke halvironiske stilen som står i en nesten smakløs kontrast til de tunge temaene. Spesielt mot slutten da trådene samles, og kvinnene får sin søte hevn.

Men for all del, om du er ute etter tunglett sommerlektyre så får du mye for penga med denne veloversatte syvhundre siders mastodonten som rommer det meste i et kvinneliv.