Anmeldelse: Ask Carol - «AC I: Control You»

Briljant debut

Ask Carol testet ut musikken på naboens kuer - og TikTok.

MODEN DEBUT: Karoline Strømshoved og Ask Thorsønn Borgen utgjør duoen Ask Carol, som med «AC I: Control You» leverer det vår anmelder omtaler som «en sjeldent moden debut». Nå kan de også spille live for andre enn kuene i Østerdalen. Foto: Chovan Records
MODEN DEBUT: Karoline Strømshoved og Ask Thorsønn Borgen utgjør duoen Ask Carol, som med «AC I: Control You» leverer det vår anmelder omtaler som «en sjeldent moden debut». Nå kan de også spille live for andre enn kuene i Østerdalen. Foto: Chovan Records Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Det er nok første gang fjellbygda Auma mellom Alvdal og Tynset, med vel 100 innbyggere, fostrer «verdensstjerner». Duoen Ask Carol kommer ut av tilnærmet full isolasjon under pandemien med debutalbumet «AC I: Control You», spilt inn i eget studio, testet ut på kuene på nabogården - og med stort hell på TikTok.

«AC I: Control You»

Ask Carol

Rock

Utgitt: 26. august 2022
Plateselskap: Chovan Records

«En sjeldent moden debut.»
Se alle anmeldelser

Videoene duoen har lagt ut har fått tittelen «CowChella», Ask Carols rake motsetning til den gigantiske amerikanske festivalen Coachella! Videoen du kan se lenger ned i anmeldelsen har slått ekstra godt an og har 1,4 millioner visninger på TikTok, en annen «CowChella»-video har 1,2 millioner visninger.

«Gjør det selv»

Ask Carol er en ekte DIY-duo som har brukt tid på å foredle musikken og uttrykket. Nedetida under pandemien ble brukt til å «gjenoppfinne» bandet og bygge det opp på nytt.

Duoen lager, spiller inn og produserer musikken, lager merch, spiller inn videoer og animasjoner, multitasker liveopptredener, gjør PR og booker konserter. Likevel høres de ut som et stort band, blant annet med hjelp av et imponerende pedalbrett.

Så hvorfor har du kanskje ikke hørt om dem?

Det kan være fordi Karoline Strømshoved (vokal/gitar/bass/perkusjon) og Ask Thorsønn Borgen (trommer/gitar/keyboard/sampling) har spilt like mye eller kanskje mer i utlandet enn i Norge. Duoen live-debuterte i Sør-Korea i 2016, og har spilt i Japan og turnert på Filippinene - der de befant seg da pandemien brøt ut i mars 2020. At Ask Carol har en fanbase på øyene skyldes nok også at Karoline er halvt filippinsk.

@askcarol Cows are a great CrOWd, but they can be a bit MOOdy 😂😉 Playing for humans again in Oslo Norway «Gamla Bar» September 4th. #cowchella #cow #askcarol ♬ original sound - Ask Carol

Helt Texas

To år på rad har Ask Carol fått innpass på den gigantiske South By Southwest-festivalen i Austin, Texas - i 2018 med kronprins Haakon som en av publikummerne. De har spilt support for amerikanske The Brian Jonestown Massacre, en ep og flere singler er sluppet siden 2017, og nå kan de også slenge et sjølprodusert debutalbum på bordet.

Å putte en merkelapp på musikk er ofte vanskelig. En amerikansk blogger skriver ganske treffende at musikken til Ask Carol: « … feels infused by a sort of alt rock meets garage rock, meets punk bravado like a crushed up, tight fisted smashing together of artists like White Stripes, PJ Harvey and Brody Dalle.» Andre merkelapper som kan klistres på Ask Carol er indie rock, post grunge og blues punk.

Gitar og trommer

Sammenlikningen med Jack White og The White Stripes og band som The Black Keys og britiske The Kills traff meg først, ikke minst med tanke på at også Ask Carol er en gitar/trommer-duo. Åpningen på andresporet «Tonight» kan dessuten minne om White Stripes' eksplosive «Seven Nation Army».

Ask Carol er like kompromissløse når de angriper låtene på albumet, som er smidd til i ei fjellhytte i Østerdalen - ikke minst i nevnte «Tonight». Desperasjonen i musikken og attityden minner meg også om Ida Maria på sitt mest punka og den norske «sensasjonen» Girl In Red.

Kontraster

Tittellåten er et godt eksempel på kontrastene i Ask Carols musikk. Den åpner rolig, men endrer fullstendig karakter etter halvgodt løp og åpner for frislipp av Karolines skrikende vokal og ditto gitar. «Quiet One» er det vi kan kalle en «powerballade», der Karoline får demonstrert sin myke side.

Duoen går mer aggressivt til verks i høydepunkter som «Darkest Hour» og «Shining Bright». Begge forekommer også i andre utgaver på strømmetjenestene, den første også live, uten at det ellers er lett å høre hva som er forskjellen.

Ask Carol er klare for å spille for andre enn naboens kur og stiller på Herr Nilsen i Oslo 16. september og Revolver i Oslo 5. november.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer