Briljant Madonna

Konsertversjonen av Madonna er det mest fantastiske du ikke får se. Superstjernen gjør bare en liten håndfull konserter i Europa - og Norge er utelatt.

KONSERT: MANCHESTER (Dagbladet): I går kveld åpnet Madonna sin europaturné, etter å ha gjennomført omlag 40 konserter i USA og Canada fra 25. mai.

Og med «The Re-Invention Tour» setter Madonna en ny standard for visuell konsertproduksjon.

Visuelt teater

Konserten åpnet med «The Beast Within» og fortsatte med «Vogue». Da låta «American Life» buldret ut over det elleville og oppglødde publikummet, stormet Madonna og hennes tropper scenen i militære uniformer med dansende våpen: Kravlende, krypende, hoppende og ytterst krigerske.

Madonna live er ingen rockkonsert i vanlig forstand. Dette er regissert til ytterst på fingertuppene. Visuelt teater er en langt riktigere beskrivelse. Og ingen ting av mulige effekter er utelatt.

Jeg har sett en del konserter i mitt liv, men aldri noe som likner på dette.

Madonna er en av verdens største artister og den desidert største kvinnelige. I kveld viste hun oss hvorfor.

Religion og sex

Aldri har vel Madonna vært mer politisk - eller sosialt og religiøst engasjert, for den saks skyld. Madonna vil si noe som er viktig for henne, og lykkes uten å bli patetisk, endimensjonal eller moralsk forarget.

Kabbala er en åndelig fordypningsretning tuftet på jødedommen, som opptar Madonna.

Kabbalistene hevder at lyset er kilden til alt. Katolskfødte Madonna har tatt det jødiske navnet Esther og er blitt for kabbala det Tom Cruise var for scientologien på 80-tallet.

Men det religøse tar ikke fokuset bort fra artisten Madonna, som fremdeles også spiller på sex. Men det er en helhetlig estetikk, visuelt og intellektuelt, som driver showet fram. En rød tråd som fascinerer.

Parkerer ungjentene

Men det som før virket fernissmessig, posørpåtatt og imageaktig, antar nå en mer seriøs, gjennomtenkt, reflektert og moden form.

I 20 år har Madonna Louise Veronica Ciccone, som i morgen fyller 45 år, vært toneangivende. Hun har vært trendsettende på flere scener enn musikkens, og selv om hun er i ferd med i bli en middelaldrende dame, er det ingen ting som tyder på slitasje eller materialtretthet.

Hun parkerer Britney, Avril, Pink, Shakira og Christina og setter dem brutalt i skyggen, selv om ungjentene i større grad dominerer hitlistene.

I avslutningslåta «Holiday» bombarderes et ekstatisk publikum av konfettikanoner, mens flagg fra alle verdens nasjoner flerrer over store videoskjermer. Samtidig går to gutter arm i arm mot solnedgangen. Den ene har palestinaskjerf på hodet. Den andre den jødiske kippaen.

REGISSERT: Madonna innledet Europa-etappenav konsertturneen «The Re-Invention Tour» med en fantastisk oppvisning i Manchester i går kveld.