Briljant ny Burton-kvartett, supert Sandvika Storband

Gamle helter innfrir, kommende viser lovende takter i Havana.

NY STOR KVARTETT:  Vibrafonisten Gary Burton (bakerst) har med seg det nye gitar-esset Julian Lage, bassisten Scott Colley og trommeslageren Antonio Sanchez i sin nye kvartett som nå platedebuterer. Foto: Mack Avenue Records.
NY STOR KVARTETT: Vibrafonisten Gary Burton (bakerst) har med seg det nye gitar-esset Julian Lage, bassisten Scott Colley og trommeslageren Antonio Sanchez i sin nye kvartett som nå platedebuterer. Foto: Mack Avenue Records. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Med fartstid fra 1970 og en historie rik på høydepunkter er Sandvika Storband en norsk jazzinstitusjon med både patina og vitalitet rundt 40-årsjubileet.

Ikke minst kommer det siste glimrende til uttrykk på jubileumsalbumet «A Novel Approach».

SANDVIKA STORBAND: Album nr 11, og kanskje det beste til nå.
SANDVIKA STORBAND: Album nr 11, og kanskje det beste til nå. Vis mer

ØYVIND BRÆKKE — for 20 år siden ung annentrombonist i bandet - har arrangert komposisjoner av Mathias Eick (4) og Jacob Young (5) og stiller som gjestesolist sammen med de to. Frank Brodahl dirigerer og har signert produksjonen, og både disse fire og de 17 SS-musikerne kan fortsette ferden mot 50-årsjubileet i trygg forvissning om at 40-årsmarkeringen skal bli vrien å toppe, iallfall hva jubileumsplate angår.

Brække har plukket repertoar fra Eicks og Youngs ECM-album samt Youngs «Glow», og har gjort kammer-/småbandjazz til storbandmusikk med en arrangørhånd som både er melodilojal, storbandsikker og leken innenfor den nødvendige stramheten.

«Ninety Miles»

Stefon Harris/David Sánchez/Christian Scott

Plateselskap: Concord/Universal

Se alle anmeldelser

Storbandet, som også teller gode solister i egne rekker, er akkurat passe breialt i uttrykket der det smeller til for full blås eller maler velpleiet, og inspirerer åpenbart Eick, Young og Brække til solistisk dåd med sin helhjertede innsats. Iallfall spiller både trompetisten, gitaristen og trombonisten opp mot det beste jeg kan huske å ha hørt av dem på plate tidligere, og spesielt for Eick og Young må det har vært en gladopplevelse å møte sine egne låter i så fargerike arrangementer.

Men ikke bare de to har grunn til å smile. Alle med sans for tilgjengelig, melodiøs og swingende storbandjazz vil fort pådra seg oppovermunn i møtet med «A Novel Approach», som hever seg suverent over en hver forutsetning om Sandvika-tilknytning eller lokalpatriotisme for å kunne nytes.

THE NEW GARY BURTON QUARTET: Ny Burton-kvartett i toppklasse, med nytt gitar-ess.
THE NEW GARY BURTON QUARTET: Ny Burton-kvartett i toppklasse, med nytt gitar-ess. Vis mer

GARY BURTON (68), vibrafonspillets store fornyer, har gjennom snart 50 år ledet flere kvartetter med blomstrende gitartalenter som bonusattraksjon - nok å nevne Larry Coryell, Mick Goodrick og Pat Metheny.

Nå er en ny, stor Burton-kvartett i ferd med å skape overskrifter, denne gang med den 23-årige supergitaristen Julian Lage i spann med bassankeret Scott Colley og trommevirtuosen Antonio Sanchez, kjent fra Pat Methenys trio og gruppe.

«Ninety Miles»

Stefon Harris/David Sánchez/Christian Scott

Plateselskap: Concord/Universal

Se alle anmeldelser

Det er en besetning som inngir forventninger, og på sitt første album, «Common Ground», innfrir den så det suser. Samtlige fire musikere bidrar med egne låter og skinner som nypolerte perler i både soli og ensemblespill, gjennom forrykende uptempo, slentrende medium og langlinjede ballader.

Evigunge Burton er minst like imponerende i dag som i 1965, og kanskje enda mer uttrykksfull, mens Lage bærer arven etter sine berømte forgjengere med uforferdet autoritet og små hilsener til dem i valg av tone og frasering på eksempelvis Keith Jarretts nydelige «In Your Quiet Place». Den har stått på Burtons repertoar helt siden han og Jarrett spilte den inn for sitt 1971-duoalbum, og utgjør sammen med en staselig versjon av «My Funny Valentine» tilbakeblikkene på et album som aspirerer til topphylleplassering i Gary Burtons svære diskografi.

STEFON HARRIS, DAVID SÁNCHEZ, CHRISTIAN SCOTT: Spenstig amerikansk-kubansk jazzmøte i Havana.
STEFON HARRIS, DAVID SÁNCHEZ, CHRISTIAN SCOTT: Spenstig amerikansk-kubansk jazzmøte i Havana. Vis mer

STEFON HARRIS, en av Burtons unge amerikanske arvtakere, har slått seg sammen med den puertoricanske saksofonisten David Sánchez og den unge trompeteren Christian Scott fra New Orleans, reist til Havana og spilt inn albumet «Ninety Miles» i samarbeid med to kubanske kvartetter ledet av hhv Rember Duharte og Harold López-Nussa. (Sistnevnte lanseres nå i USA med albumet «El País de las Maravillas» der bl a David Sánchez er med.)

De fem har også levert melodiene, som i skiftende grad låter som intens hardbop med kubansk/latinsk drakt. «Ninety Miles»-prosjektet har som utgangspunkt og mål å utforske den musikalske prosessen som oppstår når representanter for ulike musikkulturer møtes, og selv om konseptet knapt er originalt, har det resultert i appellerende og intens, velspilt og livlig musikk.

«Ninety Miles»

Stefon Harris/David Sánchez/Christian Scott

Plateselskap: Concord/Universal

Se alle anmeldelser

Albumet kommer sammen med en dvd med smakebiter av en kommende dokumentarfilm om innspillingen og to live-versjoner av melodiene. Det er vel verdt en lytt, ikke minst på grunn av David Sánchez vakre ballade, «The Forgotten Ones», med ham selv i hovedrollen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer